AMERIKA

Tramp će objaviti veliko otkriće o koronavirusu

Konferenciji će prisustvovati ministar zdravlja Aleks Azar i komesar američke Agencije za hranu i lijekove Stiven Han

Donald Tramp. Agencije

Avaz.ba / Srna

23.8.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) održat će vanrednu konferenciju za medije na kojoj će objaviti veliko otkriće o koronavirusu, najavila portparol Bijele kuće Kejli Mekeni. 

Konferenciji će prisustvovati ministar zdravlja Aleks Azar i komesar američke Agencije za hranu i lijekove Stiven Han.

- Konferencija za novinare predsjednika Trampa o velikom otkriću u vezi sa kineski virusom biće održana u 18 sati po lokalnom vremenu - napisala je Mekeni na Tviteru.

Dan ranije, Tramp je, bez dokaza, optužio "duboku državu i slično", odnosno "ljude u sjenci" u američkoj Upravi za hranu i ljekove da "otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu ljude kako bi testirale vakcine i tretmane."

Američki lider na Twitteru je, bez dokaza, iznio tvrdnju da zvaničnici u američkoj agenciji za regulativu ljekova "očigledno pokušavaju da odlože pronalaženje odgovora na virus do poslije izbora 3. novembra". Dodao je: 

- Moramo da se fokusiramo na brzinu i spašavanje života!

Portparol Bijele kuće Kejli Mekeneni je najavila da će sekretar za zdravstvo Aleks Azar i šef Uprave za hranu i ljekove Stiven Han prisustvovati Trampovom saopćenju, dan pred početak republikanske nacionalne konvencije, na kojoj će Tramp biti nominovan za drugi predsjednički mandat.

Brojni američki zdravstveni stručnjaci kažu da vakcina za koronavirus neće biti dostupna prije kraja godine ili prvih mjeseci 2021., i tek ako se testovi efikasnosti vakcine, koji sada počinju u nekoliko zemalja uključujući i Sjedinjene Države, pokažu uspješnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.