OBJAVLJENE SMJERNICE

Učenici u Italiji se vraćaju u klupe, strahuje se od novog talasa korone

edno od pravila je da porodica svakodnevno provjerava tjelesnu temperaturu djeteta prije polaska u školu

Strah od novog vala virusa. afp

Fu. M. / Avaz.ba

29.8.2020

Više miliona učenika u Italiji vratit će se u škole 14. septembra, kada u toj zemlji počinje nova školska godina, a italijanski zdravstveni zvaničnici ustanovili su pravila za sprječavanje širenja virusa kovid-19, strahujući od novog talasa zaraze najesen.

Povratak djece u školske klupe tokom pandemije važan je korak za Italiju, prvu evropsku zemlju koja je zbog koronavirusa početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a iz blokade postepeno izašla poslije oko tri mjeseca.

Italijansko Ministarstvo zdravlja i Visoki institut za zdravlja objavili su smjernice za sprječavanje širenja virusa kovid-19 od identifikacije zaraženih učenika ili nastavnika do karantina.

Jedno od pravila je da porodica svakodnevno provjerava tjelesnu temperaturu djeteta prije polaska u školu. Ako u školi postoji sumnja da je učenik zaražen, preporuka je da ga odrasla osoba sa hirurškom maskom na licu izoluje u određenom prostoru gdje će sačekati roditelje, koji su upozoreni da po povratku kući sa djetetom u najkraćem mogućem roku kontaktiraju pedijatra ili porodičnog ljekara, koji će donijeti odluku da li je neophodan test na koronavirus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.