RIČARD GRENEL

Trampov savjetnik: Niko ne zna šta je tema novog sastanka između Srbije i Kosova

Prihvatio sam da radim ovaj posao, ali ne kao dio Trampove kampanje, rekao je Grenel

Ričard Grenel. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

1.9.2020

Specijalni savjetnik američkog predsjednika Ričard Grenel (Richard Grenell) izjavio je večeras da će u četvrtak u Vašingtonu "na stolu" biti samo ekonomska pitanja, ali nije isključio mogućnost da se u nastavku u razgovorima otvore i druga pitanja.

- U četvrtak na stolu će biti isključivo ekonomska pitanja, a slažem se sa konstatacijom predsjednika Vučića da niko ne zna o kojim pitanjima će se diskutovati u petak - rekao je Grenel.

On je tako odgovorio na pitanje da li će jedna od tema predstojećeg sastanka delegacija Beograda i Prištine biti međusobno priznanje.

- To je jedan od problema sa kojima se stalno suočavamo - što javnost i političari gledaju samo jednostrano na ovaj proces. Vidjet ćemo šta će se desiti u petak, šta će se desiti u ponedjeljak - dodao je američki zvaničnik i istakao da je proces pitanje kreativnosti, a ne nauke.

Na pitanje da li će delegacijama možda biti ponuđen sporazum sličan onom koji je postignut između Izraela i UAE, Grenel je rekao da ne moze da da odgovor na to pitanje.

- Mi sada želimo da podstaknemo dinamizaciju regiona. Mislimo da će programi za ekonomski razvoj riješiti političke probleme. Nemamo tajni plan, mi želimo da kreiramo radna mjesta i izgradimo ekonomski stabilan region, zasnovan na slobodi, demokratiji i poštovanju ljudskih prava - rekao je Grenel.

Posebno je istakao, na kraju, da se ovim ne bavi zbog Trampove kampanje i da za ovaj posao ne dobija novac.

- Prihvatio sam da radim ovaj posao, ali ne kao dio Trampove kampanje - zaključio je Grenel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.