ODBILI DA UČESTVUJU

Lavrov otkazao posjetu Njemačkoj nakon izmjene rasporeda s njemačke strane

Ruski ministar vanjskih poslova trebalo je da sudjeluje na ceremoniji zatvaranja godine naučnog i obrazovnog partnerstva i saradnje

Hajko Mas i Sergej Lavrov. Arhiv

Avaz.ba

14.9.2020

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je danas da je otkazalo radnu posjetu Berlinu šefa diplomatije Sergeja Lavrova, najavljenu za sutra, nakon izmjene rasporeda posjete s njemačke strane.

Ruski ministar vanjskih poslova trebalo je da sudjeluje na ceremoniji zatvaranja godine naučnog i obrazovnog partnerstva i saradnje, prenosi novinska agencija TAS.

U saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je 3. septembra njemačka strana obavijestila Moskvu o izmjenama u rasporedu ministra vanjskih poslova Hajka Masa (Heiko Maas), zbog čega je njegovo učešće na ceremoniji zatvaranja otkazano, dok je za bilateralne razgovore ostavljeno samo sat i po.

Zbog toga što je glavni cilj odlaska ruskog ministra u Njemačku postao irelevantan, a predloženi format bilateralnih razgovora znatno smanjen, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije odlučilo je da otkaže planiranu posjetu, navodi se u saopštenju. 

Njemačka strana obaviještena je o ovoj odluci, saopćeno je iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo navodi da će Lavrov, uzimajući u obzir značaj i uspješno okončanje godine razmjene i saradnje, uputiti pozdrav svim učesnicima ceremonije zatvaranja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.