KIPAR

Nikozija očekuje podršku Brisela protiv Ankare

Kipar se nije saglasio sa uvođenjem sankcija Bjelorusiji jer želi strože mjere EU u vezi sa Turskom

Nikos Hristodulides. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

30.9.2020

Kipar očekuje podršku partnera iz EU protiv Turske, izjavio je kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hristodulides (Christodoulides) .

On je nakon sastanka sa španskim ministrom spoljnih poslova Arančom Gonzales Lajom (Arancha González Laya) rekao da Kipar očekuje od EU i partnera solidarnost na djelu.

- Ključna je konkretna podrška našim zajedničkim vrijednostima i interesima i sprovođenje naših odluka", istakao je Hristodulides.

Kipar se nije saglasio sa uvođenjem sankcija Bjelorusiji jer želi strože mjere EU u vezi sa Turskom, za koju tvrdi da narušava pomorska prava Nikozije.

Višerangirane diplomate izjavile su da nije vjerovatno da se EU saglasi sa zahtjevima Kipra nakon što je Ankara pristala da razgovara sa Grčkom o odvojenom, ali povezanom pitanju.

Turska je ove godine poslala dva istraživačka broda u dva područja u istočnom Sredozemlju, što je izazvalo protest Kipra i Grčke, koji tvrde da Ankara radi na njihovim kontinentalnim površinama. Turska smatra da je to u okviru njenih prava.

Brod blizu Grčke je povučen, ali plovilo blizu Kipra i dalje vrši istraživanja.

- Nažalost, signali deeskaliranja nisu prošireni na Kipar - naglasio je Hristodulides.

Španski ministar spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja izjavila je da je potreban dijalog radi rješavanja spora, a ne jednostrani postupci.

- To je ono za šta se Španija zalaže između Grčke i Turske i između Kipra i Turske - dodala je Laja.

EU će o tenzijama u istočnom Sredozemlju razgovarati na samitu evropskih lidera 1. i 2. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.