PANDEMIJA

Zbog zastoja u razvoju vakcine na berzama pad cijena dionica

Vašington se igra s tržišnim emocijama i finansijskom sudbinom pojedinaca, rekao Pavlik

Ulagače razočarale vijesti o zastoju u razvoju vakcine. Ilustracija

Avaz.ba

14.10.2020

Na "Wall Streetu" su u utorak berzovni indeksi pali jer su ulagače razočarale vijesti o zastoju u razvoju vakcine protiv koronavirusa i jer su splasnule nade u politički dogovor o novim poticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora u SAD-u.


Dow Jones oslabio je 157 bodova ili 0,55 posto, na 28.679 bodova, dok je S&P; 500 skliznuo 0,63 posto, na 3.511 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 11.863 boda.


Ulagače su razočarale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Farmaceutska kompanija "Johnson & Johnson" objavila je, naime, da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon što se razbolio jedan od učesnika istraživanja.


Cijena dionice te kompanije pala je 2,3 posto.


Dionica "Eli Lilly & Co" pojeftinila je, pak, 2,9 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila da je prekinula ispitivanja na antitijelima protiv koronovirusa zbog zabrinutosti u vezi sigurnosti.


- Vijesti o zastoju u razvoju cjepiva poklopile su se s daljnjim rastom broja oboljelih od koronavirusa, što je izazvalo nervozu na tržištu - kaže Robert Pavlik, strateg u firmi "SlateStone Wealth".


Uz to, ponešto su splasnule nade ulagača da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novom paketu fiskalne pomoći privredi u borbi protiv koronakrize.


Nensi Pelosi (Nancy), predsjednica Zastupničkog doma, poručila je kako demokrati neće prihvatiti prijedlog Bijele kuće o paketu poticaja vrijednom 1.800 milijardi dolara jer je taj iznos znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji.

Mič Mekonel (Mitch McConnell), vođa većine u Senatu, kazao je, pak, kako će Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasati o ciljanom paketu poticaja u ponedjeljak.


- Vašington se igra s tržišnim emocijama i finansijskom sudbinom pojedinaca. Dok to traje, tržište ne obraća pažnju na svaku izjavu jer vjeruje da će do poticajnih mjera doći prije ili poslije izbora - kaže Pavlik.


Jučer je otvorena i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Banke "JPMorgan" i "Citigroup" izvijestile su o boljim nego što se očekivalo rezultatima, no cijene njihovih dionica osjetno su pale.


Zbog toga je S&P; indeks bankarskog sektora skliznuo 2,7 posto.


I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 5.969 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,91 posto, na 13.018 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 4.947 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.