REAKCIJE

Oksford: Volonter koji je preminuo nije primio vakcinu

Najavljeno je da će se nastaviti sa istraživanjem na pravljenju vakcine

Brazilska zdravstvena služba saopćila je da će se nastaviti razvoj vakcine. Ilustracija

A. J.

21.10.2020

Univerizet Oksford objavio je nakon smrti volontera, da on nije ni primio vakcinu, već placebo, što znači da nije preminuo od posljedica vakcine.

Najavljeno je da će se nastaviti sa istraživanjem na pravljenju vakcine.


Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford, preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine.


Savezni univerzitet u Sao Paulu, koji pomaže u koordinaciji tokom kliničkog ispitivanja treće faze u Brazilu, saopćio je da je preminuli volonter bio Brazilac.


Nakon smrti volontera, Oksford je saopćio da je volonter bio dio kontrolne grupe, te da je umjesto vakcine protiv korone, primio protiv meningitisa.


Brazilski zdravstvena služba Anvisa saopćila je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos tome što je volonter preminuo.


- Poslije pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je riječ o sigurnosti kliničkog razvoja, a i brazilska služba je u nezavisnoj istrazi došla do zaključka da treba nastaviti sa programom - saopćeno je iz Univerziteta u Oksfordu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.