IZBORNI DAN

Otvorena birališta u SAD-u, prijevremeno glasalo 100 miliona Amerikanaca

Fokus usmjeren na utrku za Bijelu kuću između Donalda Trampa i Džoa Bajdena

Očekuje se da će nekoliko ključnih država odrediti ishod glasanja. AGENCIJE

A. V. / Fena

3.11.2020

Izborni dan u Sjedinjenim Državama službeno je u toku, a fokus je usmjeren na utrku za Bijelu kuću između predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji traži drugi mandat, i njegovog suparnika, veterana demokrata Džoa Bajdena (Joe Biden).

Dva su gradića u sjeveroistočnoj državi Nju Hemšir započela glasanje svojim tradicionalnim ponoćnim otvaranjem biračkih mjesta.

U nekim većim gradovima na istočnoj obali biračka mjesta bit će otvorena u 6 sati ujutro (1100-1200 GMT). Nakon toga otvorit će se birališta u šest vremenskih zona u 50 država koje sudjeluju u izborima. Posljednja birališta zatvorit će se na Aljasci, na krajnjem zapadu, kad je na istoku već jutro.


Broj naglo porastao

Diljem zemlje već je glasalo oko 100 miliona Amerikanaca putem prijevremenog ličnog glasanja i poštom. Broj je ove godine naglo porastao, jer su različita mjesta proširila prijevremeno glasanje zbog pandemije koronavirusa.

U 2016. godini ukupno je glasalo gotovo 140 miliona ljudi, a promatrači očekuju da bi ovogodišnji odaziv mogao srušiti rekorde, piše DPA.

Budući da je Bajden neprestano vodio u anketama, uključujući i ključne države, republikanac Tramp bori se za ostanak u Bijeloj kući nakon turbulentne četiri godine na vlasti. Ishod je, međutim, daleko od izvjesnog.

Birači u svim državama glasaju i za niz drugih pitanja, uključujući 35 mjesta u Senatu, cijeli Zastupnički dom, brojne državne i lokalne urede i brojna referendumska pitanja od porezne politike do zakona o drogama.

Očekuje se da će kampanje trajati do posljednjeg trenutka, pokušavajući prikupiti svaki mogući glas na mjestima poput Pensilvanije i Floride, država koje su, čini se, podijeljene i imaju značajnu težinu elektorskih glasova.

Očekuje se da će nekoliko ključnih država odrediti ishod glasanja.


Retorika o prevari

Tramp je posljednji dan prije izbora proveo ne samo napadajući protivnika, već i Vrhovni sud i tvrdeći bez dokaza da će na izborima biti ozbiljnih prijevara, što pokazuje da u završnici kampanje nije ublažio retoriku.

Njegova retorika o prijevari alarmirala je neke demokrate. Obje kampanje spremne su za sudske procese.

Bajden se obavezuje da će okončati "haos" Trampove ere i bolje se uhvatiti u koštac s pandemijom, optužujući Trampa da je zabrljao. Više od 230.000 ljudi umrlo je u SAD-u od COVID-a 19.

Iz izbornog štaba Bajdena poručili su da neće dopustiti da se Tramp jednostrano proglasi pobjednikom u izbornoj noći. Zbog glasanja poštom rezultat možda neće biti jasan danima.

Za mnoge su glasače ključna pitanja na izborima pandemija, ekonomija i zdravstvena zaštita, zajedno s određenijim područjima poput prava i nadzora nad oružjem, okoliša i pobačaja.

Tramp se kandidira kao konzervativac, dok je Bajden prihvatio neke progresivne ideje, ali pokušavajući izgraditi široku koaliciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.