BAJDEN ILI TRAMP

{UŽIVO} / I dalje neizvjesna bitka za Bijelu kuću, Bajden smanjuje zaostatak u Džordžiji

Velika drama u SAD, sve oči svijeta gledaju u rezultate historijskih izbora

E. D. A. / Agencije

3.11.2020

Poštovani čitatelji, na portalu Avaz.ba pratite uživo sve detalje o predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Amerikanci biraju novog predsjednika između dva vodeća kandidata: aktualnog predsjednika, republikanca Donalda Trampa (Trump), i bivšeg potpredsjednika SAD, demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden).

13.40 Demokrata Džo Bajden primakao se cifri od 270 elektorskih glasova potrebnih za ulazak u Bijelu Kuću, osiguravajući pobjede u saveznim državama „plavog zida“ Viskozin i Mičigen, i sužavajući put ka pobjedi aktuelnom predsjedniku Trampu. Opširnije čitajte ovdje.

12.27 Džo Bajden je smanjio je zaostatak za Donaldom Trampom u saveznoj državi Džordžiji, otkrivaju posljednji podaci. Razlika je sada pala na 18.500 glasova. Radi se o 16 elektorskih glasova.

10.48 Okrug Falton ima još 10.000 glasačkih listića koje treba prebrojati, zbog čega će uposlenici nastaviti da rade i tokom noći, rekao je predsjednik komisije za okrug Ričard baroon (Richard Barron) za CNN u četvrtak rano ujutro.

Uz brojanje i tabelarni unos glasova, završi se oko tri hiljade listića na sat. Okrug Falton u saveznoj državi Džordžiji uporište je Demokratske stranke.

10.25 U centru za brojanje glasova u okrugu Marikopa u saveznoj državi Arizoni našli su se pred dilemom - hoće li privremeno stati s brojanjem glasova zbog glasnih republikanskih demonstranata koji su se okupili pred centrom. Opširnije čitajte ovdje.

9.50 U Arizoni je smanjena prednost Džoa Bajdena, gdje su AP, Fox News i neki drugi američki mediji proglasili njegovu pobjedu.

S novim glasovima koje je objavio najveći okrug u Arizoni, Bajdenovo vodstvo se smanjilo za nešto više od 10.000 glasova.

07.40 Džo Bajden je smanjio je prednost Donalda Trampa u Džordžiji, jednoj od 5 država iz koje se još čekaju rezultati.  Trenutno je Trampova prednost u Džordžiji samo pola procenta. Čekaju se rezultati još iz Pensilvanije, Sjeverne Karoline, Aljaske i Nevade gdje je također neizvjesno. Bajdenu treba trijumf još u jednoj državi, dok Tramp mora pobijediti u svim državama. Više pročitajte OVDJE

07.11 Džo Bajden osnovao je fond nazvan „Biden Fight Fund“ čiji je cilj „da se svaki glas prebroji“.

- Donald Tramp ne odlučuje o ishodu ovih izbora, kao ni ja. Američki narod odlučuje. Zbog toga smo pokrenuli Biden Fight Fund, kako bismo osigurali da se svaki glas prebroji – napisao je Bajden na Twitteru te pozvao sve svoje pristalice da se registriraju i doniraju novac.

06.24. Najmnogoljudnija oblast u Džordžiji planira nastaviti s brojanjem glasova cijele noći.  Glasnogovornica oblasti Fulton, Regina Voler (Waller) rekla je CNN-u da će službenici nastaviti s brojanjem dok sve ne okončaju. Na posljednjoj provjeri, 17.000 glasova oblasti Fulton ostalo je da se prebroji. Džordžija je jedna od nekolicine država iz koje se još čekaju konačni rezultati.

06.05 Brojanje glasova u SAD traje duže nego inače jednostavno zato što je rekordan broj ljudi glasao putem pošte, pojasnio je CNN. Usljed pandemije koronavirusa vlasti su ove godine apelirale da što veći broj građana glasa na taj nači. Upravo ti glasovi uzimaju najviše vremena da se preboje. Rezultati u nekim državama možda neće biti poznati još nekoliko dana.

Amerikanci s nestrpljenjem iščekuju konačne rezultate izbora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

05.22 Trampov tim će tražiti ponovno brojanje glasova u Džordžiji, ako izgube tu državu, piše CNN. Trenutno je razlika u glasovima oko 33.000 u korist Trampa, a preostalo je da se prebroji još oko 90.000. Trampova prednost se smanjuje. U Džordžiji, kandidat može tražiti ponovno brojanje ako je razlika manja od pola procenta. Ranije danas, Trampov tim najavio je namjeru da traži ponovno brojanje u Viskonsinu.

05.15 Tim predsjednika Trampa razmišlja o pravnoj akciji u Arizoni i Nevadi dok se glasovi još uvijek broje, rekla su dva izvora za CNN.  Kako se Trampove šanse za pobjedu smanjuju, on počinje primjenjivati taktiku na koju se često oslanjao tokom svog života - parnice. 

Njegov tim je pokrenulo pravne borbe na nekoliko borilišta, tražili su ponovno brojanje u Viskonsinu i sada planiraju daljnje tužbe.  Ne samo da time postavljaju temelje za osporavanje ishoda izbora, već pokušavaju kupiti vrijeme za usporavanje brojanja glasova u državama u kojima bi Tramp mogao izgubiti, kazali su izvori CNN-a.

05.07 Broj glasova koje je dobio Džo Bajden upravo je premašio 72 miliona. Bajden je do ovog trenutka dobio 72.049.341 glasova (50,4 posto), a Tramp 68.586.150 glasova (48 posto). Prebrojavanje glasova se nastavlja.

Podsjetimo da je ranije rečeno da je Bajden osvojio više glasova nego bilo koji kandidat ikad. Do sada je rekord s najviše osvojenih glasova držao bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) sa 69.498.516 glasova.

05.01 Donald Tramp trenutno vodi u Pensilvaniji nakon što je prebrojano 88 posto glasova u toj državi. No, CNN javlja da mu se Bajden približava. Tramp ima 50,8 posto glasova u Pensilvaniji, a Bajden 47,9 posto. „The New York Times“ piše da će preostali glasovi ići više u korist demokratskog kandidata. Očekuje se da će većina glasova biti prebrojana do petka.

04.38 Trampova prednost u Džordžiji pala je ispod jednog procentnog poena. Tačnije, razlika je 0,6 posto. Džordžija nosi 16 elektorskih glasova i u slučaju da Bajden prestigne Trampa i osvoji je, imao bi dovoljno glasova za ukupnu pobjedu.

04.31 Tramp i dalje vodi u Pensilvaniji i Sjevernoj Karolini. Osim toga, republikanac ima sigurno vodstvo na Aljasci koja nikada nije bila upitna. Tramp je u prednosti i u Džordžiji gdje se brojanje glasova privodi kraju. S druge strane, Bajden vodi u Nevadi.

Bajdenu je potrebna pobjeda u još samo jednoj državi da skupi 270 elektorskih glasova koliko treba za ulazak u Bijelu kuću. Bajden ima 264 a Tramp 214 elektorskih glasova.

04.15 Kandidat demokrata za predsjednika SAD Džo Bajden (Joe Biden) obećao je da će se Sjedinjene Američke Države ponovno pridružiti Pariškom klimatskom sporazumu tokom njegovog prvog dana u Bijeloj kući, javlja francuska agencija AFP.

Podsjetimo da rezultat izbora još nije poznat niti se u ovom trenutku zna ko će biti naredni predsjednik SAD, ali je Bajden u velikoj prednosti po broju glasova. Više pročitajte OVDJE

03.45 Džo Bajden ima blagu prednost u Nevadi, državi koja bi potencijalno mogla odlučiti narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Razlika u Nevadi je trenutno 0,6 procentnih poena. Ova država će prihvatiti glasačke listiće zaprimljene do 10. novembra, ukoliko su poslani do dana izbora, piše „The New York Times“.

Budući da glasači poštom „naginju“ ka demokratskom kandidatu, očekuje se da bi oni mogli povećati Bajdenovu prednost. No, konačan rezultat u Nevadi možda nećemo znati prije naredne sedmice. Samim tim, možda do tada nećemo znati ni ukupni rezultat američkih izbora, ukoliko glasovi Nevade budu odlučujući. Više pročitajte OVDJE

03.10 Tramp, koji zaostaje za Bajdenom, u svom posljednjem tvitu je podijelo tekst sa Breitbart News u kojem se sugeriraju sumnjive radnje tokom brojanja glasova koji su stigli poštom u Detroitu. Više pročitajte OVDJE

02.30 Glasovi za Kongres Sjedinjenih Američkih Država i dalje se prebrojavaju. Demokrate su u Predstavničkom domu dosad osigurale 204 mjesta a republikanci 188, prema podacima "The New York Timesa". Za većinu je potrebno preći prag od 218 glasova.

Kada je riječ o Senatu, republikanci imaju 48 a demokate 47 pozicija. Za većinu treba 51 fotelja. Više pročitajte OVDJE

01.56 Associated Press je također proglasio Bajdena za pobjednika u Arizoni, nakon što je to učinio Fox News. S druge strane, CNN i dalje navodi da je ova država neizvjesna. Bajden sada i prema Associated Pressu ima 264 elektorska glasa i samo ga šest glasova dijeli od 270, koliko je potrebno za pobjedu.

01.50 Vodeća američka novinska agencija, Associated Press, komentira večeras da posljednji potezi pokazuju novu pravnu strategiju koju je predsjednik Donald Tramp signalizirao sedmicama, a to je da će napasti integritet izbornog procesa u državama gdje bi rezultat mogao dovesti do njegovog poraza. Više pročitajte OVDJE

01.05 Oči cijelog svijeta u ovom trenutku uprte su u Nevadu, jer bi ta savezna država mogla biti odlučujuća u odluci o predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, prema američkoj televiziji Fox News, ako Džo Bajden pobijedi u Nevadi, gdje vodi, imat će 270 elektorskih glasova koliko treba da bude izabran za predsjednika SAD. Prema ovoj televiziji Bajden ima 264 elektorska glasa, a Nevada nosi šest glasova. Više čitajte OVDJE

00.32 Prema američkoj televiziji Fox News, Džo Bajden već ima 264 elektorska glasa, što znači da mu treba još samo šest glasova za pobjedu.

Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova. To znači da bi Bajden, ako bi dobio još samo Nevadu, u kojoj vodi a koja nosi šest glasova, imao dovoljno elektora za pobjedu.  Fox News je već pripisao Bajdenu pobjedu u Arizoni, dok CNN i dalje nije proglasio pobjednika u ovoj državi u kojoj Bajden vodi. Više čitajte OVDJE

23.40 Tramp je uložio je žalbu na sudu kako bi prekinuo prebrojavanje glasova u Pensilvaniji.

- Oči svih u zemlji uperene su u Pensilvaniju, ali Pensilvanija broji listiće poslane poštom skrivena od pogleda i to mora prestati - saopćio je Bil Stepien (Bill), Trampov savjetnik za predizbornu kampanju.

Trampov izborni štab je i od suda u Mičigenu zatražio prekid prebrojavanja glasova.

Guverner Pensilvanije Tom Vulf (Wolf) izjavio je da u ovoj državi možda neće završiti s prebrojavanjem glasova danas.

- Imamo milione glasova pristiglih poštom - kazao je.

23.10 Tramp se oglasio na Twitteru. On je proglasio pobjedu u Pensilvaniji, Džordžiji, Sjevernoj Karolini i Mičigenu.

22:46 Biden je upravo prešao 70 miliona glasova. Trenutno ima 70,470,208. Tramp u ovom trenutku ima 67,286,343 glasova.

22:35 Bajden je osvojio Mičigen, piše CNN. Ta država nosi 16 elektorskih glasova.

22:15 Džo Bajden (Joe Biden) obratio se javnosti zahvalivši Amerikancima koji su glasali.

Istakao je da je jasno da su pobijedili u dovoljno država da osvoje 270 elektorskih glasova. Nije rekao da je pobijedio, ali je kazao da vjeruje da će pobijediti. Više čitajte ovdje.

Bajden trenutno ima 253 elektorskih glasova, a Tramp 213.

21:50 Portparol državnog odvjetnika Dana Nessel odgovorio je na tužbe Trampove kampanje rekavši da još nisu obaviješteni na sudu, ali da je izborni postupak transparentan.

- Izbori u Mičigenu provedeni su transparentno, pristup je osiguran i političkim strankama i javnosti - navodi se u izjavi.

21:40 Nakon Mičigena, Trampov tim najavio je tužbe i u Pensilvaniji jer im nije omogućen primjeren pristup brojanju glasova. 

- Također, tražimo novo prebrojavanje svih onih glasačkih listića koji su otvoreni i prebrojavani dok nismo imali pristup - rekao je Trampov voditelj kampanje Bil Stepien (Bill Stepien).

Zbog odluke Pennsylvanije da broji glasove i nakon izbornog dana, Trumpovi odvjetnici idu i na Vrhovni sud.

21:10 Bajden je na svom Twitter pozvao da se prebroje svi glasovi. Pozvao je građane za donacije kako bi zaštitili prebrojavanje glasova.

20.55 Američki mediji predviđaju pobjede republikanskog predsjednika u 23 države, uključujući Floridu i Teksas, kao i Indijanu, Kentaki, Mizuri i Ohajo - sve države koje je osvojio 2016. godine.

Bajden je pobijedio u 21 državi, uključujući matičnu Delaver i velike nagrade Kaliforniju i Njujork, kao i glavni grad SAD-a. Bivši potpredsjednik preokrenuo je dvije države koje je Tramp osvojio 2016. godine - Arizonu i Viskonsin, prenosi AFP.

Nebraska je svoje izborne glasove podijelila između njih dvojice - četiri za Trampa i jedan za Bajdena. Mejn je osvojio Bajden, ali je uzeo samo tri od četiri ponuđena elektorska glasa, a zadnji je dodijeljen Trampu.

20:44 Tramp dobio jedan elektorski glas iz Mainea. U istoj državi Džo Bajden je dobio tri elektorska glasa.

20:15 AP i CNN javljaju da je Bajden pobijedio u Viskonsinu.

Potvrđeno je da Tramp želi zaustaviti brojanje glasova u Mičigenu, to su zatražili od suda. U Mičigenu Bajden je u blagoj prednosti.

19:30 Bajden je dobio najviše glasova u historiji američkih izbora (69.543.071).

19:25 AP je dodao jedan elektorski glas Trampu. Rezultat je sada 238:214 u korist Bajdena.

NBC i CNN još drže omjer 227 - 213.

19:10 Iz Trampovog izbornog štaba rekli su da će istog zatražiti ponovno prebrojavanje glasova u Viskkonsinu. Ipak, za to će, prema zakonu, prvo biti potrebno da birački odbori završe svoj posao.


Izvjesno je da će Bajden pobijediti u ovoj državi.


18.50 Tramp je na Twitteru napisao: Veoma se trude da mi nestane 500.000 glasova prednosti u Pensilvaniji - što prije. Isto tako u Mičiganu i ostalima.


Twitter je ovaj njegov status flegovao, odnosno označio ga diskutabilnim. Više pročitajte na ovom linku.


18.05 Ukupni trenutni rezultat elektorskih glasova: Bajden - 238, Tramp - 213


17.50 Trenutni rezultati u državama u kojima su proglašene pobjede:  


Tramp je dosad osvojio sljedeće države: Vest Virdžinija - 5 elektora, Tenesi - 11 elektora, Alabama - 9 elektora, Misisipi - 6 elektora, Mizuri - 10 elektora, Oklahoma - 7 elektora, Arkanzas - 6 elektora, Kentaki - 8 elektora, Indiana - 11 elektora, Vajoming - 3 elektora, Sjeverna Dakota - 3 elektora, Južna Dakota - 3 elektora, Luizijana - 8 elektora, Nebraska - 5 elektora (ne dobiva sve elektore, Južna Karolina - 9 elektora, Kansas - 6 elektora, Juta - 6 elektora, Idaho - 4 elektora, Florida - 29 elektora, Teksas - 38 elektora, Ohajo - 18 elektora, Iova - 6 elektorskih, Montana - 3 elektorska.


Bajden je dosad osvojio sljedeće države: Ilinoj - 20 elektora, Merilend - 10 elektora, Nju Džersi - 14 elektora, Konektikat - 7 elektora, Masačusec - 11 elektora, Mejn - 4 elektora (ne dobiva sve elektore), Delaver - 3 elektora, Vermont - 3 elektora, Kolorado - 9 elektora, Njujork - 29 elektora, Rod Island - 4 elektora, Distrikt Kolumbija - 3 elektora, Kalifornija - 55 elektora, Oregon - 7 elektora, Vašington - 12 elektora, Njuhempšir - 4 elektora, Arizona - 11 elektorskih, Havaji - 4 elektorska, Nju Meksiko - 5 elektora, Minesota - 10 elektora, Virdžinija - 13 elektora.

16: 58 Prema Fox Newsu, Bajden je povećao prednost u Mičigenu. Sada ima 49,6, a Tramp 48,9 posto.

Razlika je oko 34 hiljade glasova u korist Bajdena.  

16: 47 Bajdenov štab: On će dobiti više glasova od ijednog kandidata u historiji. Više čitajte ovdje.

15:30 Broje se glasovi u Filadelfiji. U Pensilvaniji u koju spada Filadelfija je za sada prebrojeno samo 64 posto glasova, a tamo je i veliki broj dopisnih glasova. Trenutni je rezultat tamo 54.5 za Trampa i 44.4 za Bajdena.

15.15 Situacija je napeta i u Nevadi gdje Bajden ima 49.2 posto, a Trump 48.6 posto glasova. Unatoč tome što se Bidenu prednost topi u Nevadi, vodi u najvećem okrugu - Clark County gdje je prebrojano 72 posto glasova.   

15.10 Iako je do sada Tramp imao prednost u Michiganu, prema najnovijim informacijama, Biden je preuzeo vodstvo u jednoj od ključnih država koja može okrenuti tijek izbora. Biden sada tamo ima 49,3 posto, Trump 49,1 posto, a prebrojano je oko 94 posto glasačkih listića.

14.04 U Viskonsinu je izbrojano 99 posto glasova, a Bajden ima oko 20.000 glasova prednosti, javlja BBC. 

Izgledno je da će Bajden odnijeti pobjedu u toj saveznoj državi, iako BBC nije izašao s procentima pobjednika.

13.53 Jako napeto je i u Nevadi, gdje je razlika između Bajdena i Trampa 0.4 posto. Bajden trenutno ima nešto više od 8000 glasova.

13.12 Situacija u Mičigenu je sve napetija, jer se značajno smanjila Trampova prednost u toj državi. On je donedavno imao 51,4 posto, a sada ima 49,8 dok Bajden ima 48,5 posto.

Sve više protesta. afp

11.42 CNN je objavio da je nakon 85 posto obrađenih glasova u Nevadi Bajden u prednosti pred Trampom za oko 10.000 glasova. Pobjeda u Nevadi donosi šest elektorskih glasova

10.53 Preokret u jednoj od ključnih država Viskonsinu, gdje je Bajden preuzeo prednost sa 49.4 posto naspram Trampovih 49.1 posto 

9.35 Assocciated press javlja da je Džo Bajden dobio Arizonu. Postao je drugi demokratski predsjednički kandidat koji je od 1948. osvojio tu inače republikansku utvrdu. Opširnije čitajte ovdje. 

Prebrojano je više od 80 posto glasova. Bajden ima 51.8 posto, a Tramp 46.8 posto.

Ta Bajdenova pobjeda bi se u državi koja nosi 11 elektorskih glasova mogla pokazati i ključnom.

08.32 CNN komentira da je Tramp prerano proglasio pobjedu jer konačni rezultati još nisu poznati a ishod je neizvjestan.

08.21. Donald Tramp se obratio javnosti iz Bijele kuće.   

Rekao je da je pobijedio na izborima.

- Građani ove zemlje izašli su na izbore u rekordnom broju, dobili smo Floridu. Dobili smo Ohajo, Teksas. Jasno je da smo dobili i Džordžiju, tu nas ne mogu uhvatiti. Isto tako dobili smo i Sjevernu Karolinu, ni tu nas ne mogu uhvatiti. Imamo šanse i u Arizonu i neko je proglasio da je to pobjeda za Bajdena, i to je moguće... ali i tamo ima glasova koje bi mogli dobiti i to bi se moglo okrenuti - rekao je Tramp.

On je ponovo rekao da su se desile izborne nepravilnosti te je najavio sudski proces. 

- Ovo je velika prevara. Idemo na Vrhovni sud, ne želimo da nađu neke glasove u 4 ujutro i dodaju ih na popis. Ovo je tužan trenutak. Mi ćemo dobiti ovo. Što se mene tiče, već smo dobili - rekao je.

08.15 I dalje nisu poznati konačni rezultati za predsjednika SAD. Bajden trenutno ima više elektorskih glasova, ali Tramp vodi u državama u kojima još nisu objavljeni konačni rezultati. Američki mediji izvještavaju da će biti vrlo tijesna utrka i da će odlučivati nijanse.

08.07 Očekuje se obraćanje aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

07.35 Bajden osvaja jedan elektorski glas u Nebraski, javljaju CNN i Fox News. Nebraska je jedna od samo dvije savezne države koje nemaju pravilo "pobjednik uzima sve" kad je u pitanju osvajanje elektorskih glasova.

06.58 Tramp ponovo pisao na Twitteru. 

- Ovo je velika pobjeda - rekao je aktuelni američki predsjednik. Opširnije čitajte ovdje.

06.42 U ovom trenutku javnosti se obraća Džo Bajden i tvrdi da je na putu da dobije izbore.  

- Morat ćemo biti strpljivi dok sve ne završi, dok se svaki glas ne prebroji. Ali dobro se osjećamo oko toga. Još smo u igri u Džordžiji, to nismo očekivali. Jako dobro se osjećamo i oko Mičigena. Usput, trebat će vremena za prebrojavanje glasova - rekao je. Opširnije čitajte ovdje.

Američki izbori. afp

06.25 Donald Tramp je pobijedio u Ajovi i dobio šest elektorskih glasova. To je bila još jedna neodlučna država čiji se ishod čekao.

06.23 AP javlja da je Tramp pobijedio u Montani, potvrđuje i da je slavio u Ohaju.

06.19 Džo Bajden pobijedio u Minesoti, javlja AP.

06.15 Tramp osvojio Montanu, Bajden slavi na Havajima.

06.02 Donald Tramp je pobijedio na Floridi, javlja "Fox News". Florida je jedan od najvažnijih država, koja je često bila presudna za pobjedu nekog kandidata na predsjedničkim izborima u SAD. Florida nosi 29 elektorskih glasova.

05.56 Donald Tramp obratit će se u idućim satima javnosti, potvrđeno je iz Bijele kuće. Nije poznato kada će se Tramp obratiti.

05.53 Teksas glasao za Trampa, Arizona potvrđena za Bajdena.

Očekuje se da će ovi izbori imati najveću izlaznost zabilježenu u modernoj historiji ove zemlje. AFP

05.44 U Ohaju pobijedio Tramp. To je jedna od neodlučnih i bitnih država koja nosi 18 elektorskih glasova. Time je Tramp smanji oprednost Bajdena. U većini ostalih neodlučnih država Tramp ima prednost, što bi mu moglo donijeti pobjedu, iako je rezultat i dalje neizvijestan.

05.30 U Nju Meksiku zvanično Bajden pobjednik.

05.15 Donald Tramp dobio Jutu. Osvojio još šest elektora.

05.05 Džo Bajden pobijedio u Kaliforniji, Vašingtonu i Oregonu. Tramp pobijedio u Ajdahu.

04:56 Bajden pobijedio u Nju Hempširu.

04.40 Tramp pobijedio i u Mizuriju. Ova država nosi elektorskih glasova.

04.18. Donald Tramp trenutno vodi u većini neopredijeljenih država. Tramp vodi na Floridi, u Mičegenu, Džordžiji, Ohaju, Pensilvaniji, Sjevernoj Karolini i Viskonsinu, a preuzeo je vodstvo i u Teksasu.

Bajden trenutno vodi u inače republikanskoj Arizoni kao i u Ajovi i Nju Hempširu.

04. 05 Mrtva trka i u Sjevernoj Karolini. Tramp prestigao Bajdena. Donald Tramp vodi i u Juti

04.00 Donald Tramp pobijedio u Kanzasu, koji nosi šest elektora.

03.40 Bajden je pobijedio u Koloradu, javio je AP.

03.38 Tramp je prestigao Bajdena u Ohaju i Teksasu.

03.28 Džo Bajden je pobijedio u Distriktu Kolumbija

03.00 Donald Tramp pobijedio je u Nebraski, Luizijani, Vajomingu, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Dakoti, a Džo Bajden u Novom Meksiku i Njujorku. Podaci su to AP-a.

02.50 Bajden vodi u Teksasu, ali gubi na Floridi.

02.46 AP je proglasio da je Tramp pobijedio u Arkansasu. Ta država nosi 6 elektorskih glasova.

02.28 Mič Mekonel (Mitch McConnell), dosadašnji lider republikanske većine u Senatu potvrdio je još jedan mandat kao senator.

02.20 Donald Tramp je pobijedio u Tenesiju, prema AP-u, Bajden je pobijedio još u Ilinoisu i Konektikatu, Donald Tramp je osvojio Alabamu i Misisipi i Južnu Karolinu

02.15 AP javlja da je Bajden pobijedio u Rod Ajlendu i Nju Džersiju

02.08 Prema podacima CNN-a, trenutni rezultat u elektorskim glasovima je Bajden: 30, Tramp: 26. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

03.38 Tramp je prestigao Bajdena u Ohaju i Teksasu.

03.28 Džo Bajden je pobijedio u Distriktu Kolumbija

03.00 Donald Tramp pobijedio je u Nebraski, Luizijani, Vajomingu, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Dakoti, a Džo Bajden u Novom Meksiku i Njujorku. Podaci su to AP-a.

02.50 Bajden vodi u Teksasu, ali gubi na Floridi.

02.46 AP je proglasio da je Tramp pobijedio u Arkansasu. Ta država nosi 6 elektorskih glasova.

02.28 Mič Mekonel (Mitch McConnell), dosadašnji lider republikanske većine u Senatu potvrdio je još jedan mandat kao senator.

02.20 Donald Tramp je pobijedio u Tenesiju, prema AP-u, Bajden je pobijedio još u Ilinoisu i Konektikatu, Donald Tramp je osvojio Alabamu i Misisipi i Južnu Karolinu

02.15 AP javlja da je Bajden pobijedio u Rod Ajlendu i Nju Džersiju

02.08 Prema podacima CNN-a, trenutni rezultat u elektorskim glasovima je Bajden: 30, Tramp: 26. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

02.07 Bajden je pobijedio još i u Distriktu Kolumbija, Merilendu i Masačusetsu.

02.06. Prema podacima CNN-a, Tramp je pobijedio u Oklahomi.

01.55  "The New York Times" trenutno Trampu daje 95 posto izgleda da će osvojiti Floridu, jednu od ključnih država na ovim izborima koja nosi čak 29 elektorskih glasova. Opširnije čitajte ovdje.

01.49. Agencija AP javlja da je Džo Bajden osvojio Virdžiniju. CNN dodaje da je Bajden pobijedio u Vermontu.

01.39. Tramp je pobijedio u Zapadnoj Virdžiniji, javila je agencija AFP pozivajući se na američke medije. Na Floridi, jednoj od najvažnijih država, je "mrtva trka".

01.19 Donald Tramp pobijedio je u Kentakiju, javlja AP. Ranije je CNN javio da je Tramp pobijedio u Indijani.

01.10 Oglasio se i Bajden. Pozvao građane koji još uvijek stoje u redovima za glasanje da ne odustaju.

01.05 Zatvaraju se i birališta i na Floridi. Tramp i Bajden imaju gotovo podjednake šanse za pobjedu u ovoj državi. Kako prenose američki mediji, "blaga prednost" Trampa na Floridi.

01.00 CNN javlja da je Tramp pobijedio u Indijani. Ovo je prva država za koju se navodi pobjednik. Tramp je time dobio 11 elektorskih glasova. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

00.47 Počela je objava rezultata u pojednim državama. Zasad Tramp vodi u Indijani i Nju Hempširu, a Bajden u Kentakiju. Riječ je o malom uzorku glasova.

00.35 Tramp se oglasio na Twitteru.

- Dobro stojimo širom zemlje. Hvala vam - napisao je Tramp.

00.20 Zatvorena su prva birališta, počinju pristizati prvi rezultati.

Zatvorena su birališta u Indijani i Kentakiju. Radi se o veoma malim brojevima da bi se donosili bilo kakvi zaključci. Opširnije čitajte ovdje.

23.45  Bajden sugerira da se možda neće obratiti pristalicama večeras, ovisno o brzini rezultata.

23.25 Prva birališta, u dijelovima Indijane i Kentakija, zatvaraju se u ponoć po našem vremenu.

Birališta Džordžiji zatvaraju se u 1 sat ujutro po našem vremenu, a u 1.30 zatvrajau se birališta u Sjevernoj Karolini.

23.04 Tramp se oglasio na Twitteru, opet je pozvao ljude da glasaju za njega.

Bajden se obratio pred oko 100-injak okupljenih u Filadelfiji. Rekao im je kako će on, ako pobijedi, ujediniti SAD, a ne dijeliti ga na crvenu i plavu Ameriku.

- Kako glasa Filadelfija, tako će glasati Pensilvanija - rekao je Bajden.

Ovo su prvi izbori u američkoj historiji u kojoj su oba kandidata starija od 70 godina. Bajden ima 77 godina, dok aktuelni predsjednik Tramp ima 74 godine. Mnogi ove izbore ocjenjuju historijskim jer se održavaju usred pandemije koronavirusa koja je potaknula više od 100 miliona glasača da glasaju ranije.

Prema informacijama Izbornog SAD projekta na Univerzitetu Florida, očekuje se da će ovi izbori imati najveću izlaznost zabilježenu u modernoj historiji ove zemlje

Glasa se po sistemu elektora. Svaka država bira svoje predstavnike, odnosno elektore. Ukupno ih je 538, a za pobjedu kandidat mora da dobije najmanje 270.

Osim glasanja za predsjednika, Amerikanci također glasaju i za 435 mjesta u Predstavničkom domu, 35 mjesta u Senatu i za 11 guvernerskih mjesta.

CNN projekcije. cnn

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.