POLITIKA

Tramp za poraz na izborima krivi softver na kojem navodno radi tim srbijanskih stručnjaka

U više država Trampov tim tražio je ili ponovno glasanje i bilo kakav pravni način da ospori rezultate glasanja

Tramp: Ne priznaje poraz. Arhiv

G. M. / B92

14.11.2020

U Sjedinjenim Američkim Državama ne stišava se bura nakon predsedničkih izbora, a dosadašnji predsjednik Donald Tramp (Trump) i dalje tvrdi da je bilo prevara, a za to je optužio sistem za brojanje glasova "Dominion" u kojem radi tim srbijanskih stručnjaka, prenosi srbijanski mediji.

U više država Trampov tim tražio je ili ponovno glasanje i bilo kakav pravni način da ospori rezultate glasanja.

Tramp je jučer na Twitteru za prevaru optužio sistem za brojanje glasova "Dominion".  


Mašina za brojanje

On tvrdi da mu je 2,7 miliona glasova izbrisano, a kako je dodao, samo u Pensilvaniji prebačena je 221.000 njegovih glasova demokratskom kandidatu Džou Bajdenu (Joe Biden). Napisao je i da je 941.000 njegovih glasova izbrisano, pišu američki mediji, a prenosi B92.

Prema njegovim tvrdnjama, u državama u kojima se koristi 'Dominioni sistem, 435.000 njegovih glasova pripisano je Bajdenu.

Na društvenim mrežama onda je počelo da se piše da je za Bajdenovu pobjedu u Mičigenu kriva mašina koja je brojala glasove; mašina je djelo kompanije "Dominion Voting Systems" u kojoj rade Srbi, a kompanija ima i predstavništvo u Srbiji, prenosi Tanjug.

Desetine hiljada korisnika društvenih mreža - a mahom su to oni naklonjeni Trampu i skloni generalno širenju neprovjerenih informacija - sada dijele objave o tome da u ovoj kompaniji učešće imaju istaknute ličnosti Demokratske stranke poput Klintonovih i liderke demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa SAD Nensi Pelosi (Nancy), što nije istina, kao i da je riječ o velikoj prevari u kojoj su učestvovali srbijanski inženjeri.

Tramp je sam zaslužan za raspaljivanje vatre među desničarima i širenje teorije da je sve maslo Hilari (Hillary) i Bila Klintona (Bill Clinton) koji su umiješali prste u „Dominion“, a nije se libio ni da eksplicitno kaže da mu je „Dominion“ izbrisao ili “okrenuo” stotine hiljada glasova koji bi inače otišli njemu, prenosi B92.

"Dominion" i "problemi"

Čak i greška koje se jeste dogodila u Mičigenu kada je okrug Antrim prema prvim prognozama najavio trijumfalnu pobedu Džoa Bajdena bila je ljudska i nije imala veze sa mašinama.

„New York Times“ i AP pišu da „Dominion“ mašine ni na koji način nisu opstruirale izbore, ali i da su korištene u samo dva od pet okruga u Džordžiji i Mičigenu gdje su zabilježeni problemi u prebrojavanju glasova. „Dominion“ softver nije imao veze ni sa jednom od nepravilnosti.

Kompanija „Dominion“ je, prema navodima „New York Timesa“ iz Kanade, ali su srbijanski mediji još 2017. godine, poslije predsjedničkih izbora u SAD 2016, pisali da tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji “Dominion Voting” osmišljava softvere koji se koriste za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi.

Trampove pristalice ovo žele iskoristiti za osporavanje rezultata na izborima.

Srbijanski mediji prenijeli su izjavu Emerald Robinson, novinarke "Newsmax" i izvještača iz Bijele kuće, koja je rekla da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od dijelova iz Kine i softvera napravljenog u Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.