NASA

SpaceX šalje astronaute na prvu operativnu misiju

U postavi tri američka astronauta i jedan iz Japana

SpaceX Elona Muska spreman je da pošalje posadu. SPACE

A. Č.

14.11.2020

SpaceX Elona Muska spreman je da pošalje posadu od četiri astronauta na Međunarodnu svemirsu postaju večeras u sklopu prve operativne misije NASA-e koja će koristiti kapsule Crew Dragon.

Kapsula koju je posada nazvala "Otpornost" trebala bi biti lansirana na vrhu rakete Falcon 9 danas iz NASA-inog centra na Floridi. U postavi će biti tri američka astronauta i jedan iz Japana. 

Za razliku od ranijih testova, ovaj osmosatni let do stanice, bit će prva operativna misija. Let dolazi nakon što su prošle sedmice zvaničnici NASA-e odobrili dizajn Crew Dragon kapsule, završavajući gotovo desetogodišnju razvojnu fazu.

- Ovog puta ulazimo u historiju lansiranjem onoga što nazivamo operativnim letom do Međunarodne svemirske stanice - rekao je administrator NASA-e Jim Bridendtine, prenosi Reuters.

NASA je 2014. godine potpisala ugovore sa SpaceX-om i Boeingom za razvoj konkurentskih svemirskih kapsula sa ciljem zamijene svog programa koji je završio 2011. godine, ali i, kako piše Reuters, odvikavanja od ovisnosti o ruskim raketama radi slanja američkih astronauta u svemir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.