BORAVIO U BIH

Mediji u SAD: Bratić Kim Jong-una živi pod zaštitom američke CIA-e

Riječ je o 25-godišnjem Kim Han-Solu, sinu Kim Jong-nama, brata sjevernokorejskog lidera koji je ubijen u februaru 2017. godine na aerodromu u Maleziji

Kim Jong-un i njegov nećak Kim Han-sol. Foto: Arhiv

D. H.

23.11.2020

 Američki mediji javljaju da je odbjegli bratić sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una pod zaštitom Centralne obavještajne agencije (CIA), javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o 25-godišnjem Kim Han-Solu, sinu Kim Jong-nama, brata sjevernokorejskog lidera koji je ubijen u februaru 2017. godine na aerodromu u Maleziji.

List “New Yorker“ piše kako je Kim Han-sol od rođena u egzilu i kako je stupio u kontakt sa grupom opoziciona “Free Joseon“ koji su pobjegli iz Sjeverne Koreje nedugo nakon ubistva Kim Jong-nama u Kuala Lumpuru.


Kim Han-Solu u BiH. Avaz

Isti izvor tvrdi da je Han-sol iz kineske pokrajine Macau tajno doputovao na Tajvan i sastao se sa sjevernokorejskim opozicionarima, a potom kupio avionsku kartu za Amsterdam u nakani da od Holandije zatraži azil.

Pred samo putovanje Han-sol se sastao sa agentima američke CIA-e i od tada mu se gubi svaki trag. Navodno živi pod zaštitom te američke agencije.

Han-sol zbog direkte rodbinske veze sa vođama sjevernokorejskog režima slovi za potencijalnog vođu smjene vlasti u toj izoliranoj zemlji. Kao takav je u nemilosti strica Kim Jong-una, baš kao što je bio i njegov otac Kim Jong-nam.

Dotični nije nepoznat na ovim prostorima, budući da se 2012. i 2013. godine pisalo o njegovom boravku u međunarodnoj školi United World College u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.