VELIKA BRITANIJA

Vels od ponoći u lockdownu, za London najviši stepen restrikcija

Džonson je kazao da mu je žao zbog činjenice da je morao uvesti nove restrikcije za vrijeme praznika, ali da nema drugog načina kako bi se odbranili od virusa

U Londonu najviši stepen restrikcija. AA

Piše: N. Aj.

20.12.2020

U okviru novih mjera u Velsu je od ponoći na snazi lockdown.

Ova odluka je slijedila nakon hitnih razgovora o novom soju koronavirusa koji se brzo širi dijelovima Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) održao je jučer konferenciju za medije na kojoj je objavio pooštrene mjere u Engleskoj, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju.

Za građane Londona najavio je četvrti i najviši stepen restrikcija, dobit će napomenu da ostanu kod kuće, a trgovine koje nisu nužne zatvorit će se. Time će biti i nemoguće obaviti božićni šoping u posljednji trenutak.

U posljednje dvije sedmice, ukupan broj slučajeva u Velikoj Britaniji povećao se za više od 50 posto. 

Džonson je kazao da mu je žao zbog činjenice da je morao uvesti nove restrikcije za vrijeme praznika, ali da nema drugog načina kako bi se odbranili od virusa.

S obzirom na rane dokaze koje imamo o novom soju virusa, potencijalni rizik koji predstavlja, teška srca moram vam reći da ne možemo nastaviti s Božićem kako smo planirali. Minimalizirajte količinu kontakta, držite se na distanci i u najkraćem mogućem roku. Morate pretpostaviti da ste možda zarazni i tako se ponašati - poručio je Džonson jučer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.