OSUĐEN DANAS

Ruski Napoelon ubio i raskomadao svoju ljubavnicu, mladu studenticu

Na sudu je Sokolov priznao da je pucao u Ješčenko četiri puta

Oleg Sokolov. Agencije

F. Mustafić

25.12.2020

Ruski historičar, koji je priznao da je u Sankt Peterburgu upucao, a zatim raskomadao svoju ljubavnicu, studenticu, dobio je zatvorsku kaznu od 12 i po godina.

Oleg Sokolov (63), stručnjak za napoleonske ratove, izjasnio se krivim za ubistvo Anastasije Ješčenko (24). Sokolov je pronađen pijan pored rijeke 2019., a u ruksaku je imao odsječene ruke studentice, piše BBC.

Na internetu je organizirana peticija koja optužuje državni univerzitet iz Sankt Peterburga da je ignoriralo prijašnje pritužbe studenata protiv Sokolova. Peticija je do sada prikupila više od 7.500 potpisa.

Sokolov je sada dobio otkaz na ruskom univerzitetu te je otpušten i s druge akademske pozicije u Francuskoj.

Glumio Napoleona

Na sudu je Sokolov priznao da je pucao u Ješčenko četiri puta te da je zatim njeno tijelo razrezao pilom i kuhinjskim nožem.

Policija je kasnije pronašla i druge dijelove tijela žrtve, neke nizvodno od rijeke, a neke u Sokolovljevom stanu. Sokolov je rekao da se planirao riješiti tijela prije nego što javno počini samoubistvo odjeven kao Napoleon.

Sokolov je živio s Ješčenko najmanje tri godine. Organizirao je rekonstrukcije Napoleonovog života gdje je on igrao ulogu Napoleona, a ona je također učestvovala.

Napisao je na desetke historijskih stručnih radova, od kojih neke u koautorstvu s Ješčenko koja je bila na postdiplomskom studiju u Sankt Peterburgu.

Žustra svađa

Studenti su ispričali medijima kako je Sokolov volio govoriti francuski i da je Ješčenko nazivao Jozefinom. Joséphine de Beauharnais bila je francuska carica i prva supruga cara Napoleona Bonaparte.

Na sudu je Sokolov tvrdio da ga je Ješčenko tiokom žustre svađe napala nožem, nakon čega ju je on upucao. Roditelji studentice su negirali njegovu verziju događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.