VANDREDNE OKOLNOSTI

WHO: Druga injekcija "Pfizerove" vakcine može se u nekim slučajevima odgoditi

Dviju doza vakcine primaju se u razmaku od 21 do 28 dana

Dviju doza vakcine primaju se u razmaku od 21 do 28 dana. AGENCIJE

A. Fazlić

6.1.2021

Druga injekcija vakcine  protiv covida-19 koje su razvili laboratoriji "Pfizer" i "BioNTech" može se odgoditi za nekoliko sedmica u "vandrednim okolnostima" ocijenili su u utorak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za imunizaciju preporučuje davanje dvije doze ove vakcine  u razmaku od 21 do 28 dana - izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Alejandro Cravioto i dodao: 

- Ubrizgavanja druge injekcije moglo bi se odgoditi za nekoliko sedmica u vanrednim okolnostima epidemiološkog konteksta i ograničene opskrbe.

To će omogućiti da najveći broj ljudi ima koristi od prve doze  objasnio je Cravioto.  

Na istoj konferenciji za novinare Kate O'Brien, direktorica za imunizaciju i vakcine  u WHO-u, upozorila je da taj rok ne može biti dulji od šest sedmica.

Ta najava stručnjaka WHO-a stiže dok je laboratorij "BioNTech" upozorio u utorak da maksimalna učinkovitost njihove vakcine protiv covida-19 nije dokazana ako se odgodi druga injekcija, prema strategiji koju primjenjuje i razmatra nekoliko zemlja kako bi vakcinisali što više ljudi. 

- Učinkovitost i sigurnost vakcina nisu procijenjene za druge rasporede primjene osim dvije injekcije u razmaku od 21 dana prema kliničkom ispitivanju, objasnila je njemačka tvrtka koja je s američkim "Pfizerom" razvila prvu vakcinu odobrenu u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.