HOĆE LI OSTATI U ZATVORU

Navaljni na sudu: Ruski lider Putin u historiju će otići kao trovač

Moje hapšenje je uzaludni pokušaj Kremlja da uplaši milione Rusa, kazao je Navaljni

Navaljni na sudu u Moskvi. AFP

N. Aj.

2.2.2021

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni (Alexei Navalny) na današnjem sudskom saslušanju na kojem se odlučuje hoće li biti u zatvoru godinama, kazao je kako je njegovo hapšenje uzaludni pokušaj Kremlja da natjera milione Rusa na potčinjenost.

Navaljni je uhapšen 17. januara, čim se vratio iz njemačke gdje je proveo mjesece oporavljajući se od trovanja nervnim agensima, za šta okrivljuje Kremlj. Ruske vlasti negiraju odgovornost i tvrde, uprkos testovima nekoliko evropskih laboratorija, da nemaju dokaz da je Navaljni bio otrovan.

Navaljni tokom razgovora s advokatima. AFP

Govoreći na sudu, Navaljni je svoje hapšenje pripisao Putinovom "strahu i mržnji" kazavši kako će "ruski lider u historiju otići kao trovač".

- Cilj ovog saslušanja je uplašiti veliki broj ljudi. Zatvorili su jednog čovjeka da bi uplašili milione - kazao je Navaljni, između ostalog, na sudu.

Podsjećamo, hapšenje Navaljnog izazvalo je velike proteste u nekoliko ruskih gradova proteklih dana. I danas su se oni koji podržavaju Navaljnog okupili ispred suda u Moskvi. Ruske policijske snage su hapsile demonstrante, kako danas, tako i prethodnih dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.