SASTANAK U MOSKVI

Borelj je bio u pripravnosti dok je Lavrov nazivao EU 'nepouzdanim partnerom'

U Moskvi se šef vanjske politike suočio s pitanjima o stanju ljudskih prava u EU i javnim kritiziranjem SAD

Borelj je rekao da je prenio Lavrovu nezadovoljstvo EU zbog zatvaranja Navaljnog. AFP

Piše: H. Javor-Ibrahimbegović

6.2.2021

Šef vanjske politike EU Žozef Borelj (Josep Borrell) boravio je u petak u rijetkoj posjeti Moskvi i stajao je sa strane dok je njegov domaćin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nazvao EU "nepouzdanim partnerom" i optužio evropske čelnike da lažu o trovanju Alekseja Navaljnog, piše politico.eu.


Borelj je insistirao na ovom putovanju, za koje je rekao da konačno prihvaća dugogodišnji poziv Lavrova, nekoliko dana nakon što je Rusiju osudila međunarodna zajednica zbog zatvaranja lidera opozicije Navaljnija, i rekao da je važno voditi dijalog. Ali dok je Borelj rekao ministrima vanjskih poslova EU da ne želi biti "poštar", koji samo dostavlja poruke, on nije rekao nijedan jasan cilj svoje posjete, osim "ostavljanja po strani negativne retorike".

Rizici zajedničkog pojavljivanja s Lavrovom brzo su se pokazali na konferenciji za novinare održanoj u petak ujutro, kada je novinar ruske novinske agencije Sputnik koju kontroliše vlada  postavio Borelju pitanje o Kubi, i gdje je prilikom odgovaranja bio prisiljen da osudi američki embargo na Havanu. Dodajući malo ironije, novinar Sputnika rekao je da su pitanje na Kubi predložile "američke kolege". Isti novinar Borelju je postavio i pitanje o navodnim kršenjima ljudskih prava u Latviji.



Američki embargo Kubi

Borelj je očito bio nespreman za ovakva pitanja.


- Što se tiče Kube, pomalo sam iznenađen, nisam očekivao da ću razgovarati o Kubi ovdje u Moskvi - rekao je prije nego što je odgovorio na pitanje.


- Znate da Evropska unija ne prihvata američki embargo Kubi i mi to nastavljamo izražavati i prema novoj američkoj administraciji", rekao je. "Očekujemo da će američka administracija preispitati svoj stav po pitanju Kube."


Lavrov je brzo nasrnuo. Iskoristio je priliku i da istakne očigledno neslaganje između Brisela i Vašingtona, ali i da izvrši oštar napad na sankcionu politiku te da optuži EU za licemjerje u provođenju multilateralizma kao zaklona za zapadnjački ekcepcionalizam. U nekoliko drugih tačaka konferencije za novinare, Lavrov je osudio sankcije EU protiv Rusije zbog aneksije Krima, nazivajući ih "jednostranim i nelegitimnim ograničenjima ... nametnutim pod lažnim izgovorom".


- Što se tiče pitanja za mene - kako ocjenjujemo politiku EU prema Kubi. Ne vidim ovdje iznenađenje, Džozefe, jer kad posjetim različite zemlje, često me pitaju o Ukrajini, a sada su vas pitali i o Kubi, jer s Kubom imate prilično važne i intenzivne odnose i mislim da je to sasvim pozitivan primjer da bismi ovdje trebali koristiti zdrav razum, da bismo trebali izbjegavati nelegitimni, jednostrani pritisak [i] koristili embargo, blokade - rekao je Lavrov.


„Ovdje imamo približavanje stavova s Europskom unijom", nastavio je Lavrov, prikrivajući očito samozadovoljstvo, „da s našim partnerima možemo raditi samo putem dijaloga, bez korištenja ultimatuma, kazni i jednostranih radnji kažnjavanja onih koji žele razviti normalne odnose nametanjem eksteritorijalnih ograničenja - to su metode i alati iz kolonijalne prošlosti. Trebao bih reći da Evropska unija počinje koristiti ove instrumente koje su izmislile Sjedinjene Države, što je loše. "


Lavrov je dodao da se nada da će se ovim pitanjima pozabaviti na samitu čelnika stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ideja koju je predložio ruski predsjednik Vladimir Putin za koju je Lavrov napomenuo da ju je podržao francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron).


- Na ovom događaju bilo bi važno razumjeti, pokušati shvatiti koji svijet pokušavamo i želimo izgraditi, multipolarni, svijet koji će zaista osigurati jednakost svih ključnih aktera, uključujući Evropsku uniju, ili jednostavnije rečeno multilateralni svijet - izjavio je Lavrov.


Borelj je rekao da je prenio nezadovoljstvo EU zbog zatvaranja Navaljnog.


"Prenio sam ministru Lavrovu našu duboku zabrinutost i ponovio naš apel za njegovo puštanje na slobodu i pokretanje nepristrane istrage njegovog trovanja".


Ali njegove su primjedbe zasjenio je snažni prijekor Lavrova, u kojem je ponovio sumnju u zaključak Zapada da je Navaljni otrovan vojnim neurološkim sredstvom - zaključak koji je njemačka kancelarka Angela Merkel lično izjavila u Berlinu, gdje je Navaljni liječen. Laboratorije u Francuskoj i Švedskoj, kao i Organizacija za zabranu hemijskog oružja, potvrdili su njemačka otkrića.


Sveukupno, bio je to katastrofalan Boreljov nastup, koji je priznao da EU nije poduzela nijedan korak ka nametanju novih sankcija Rusiji zbog slučaja Navaljnjeg. Borelj, bivši Ministar vanjskih poslova Španije, šutio je i imao kiseli osmijeh na licu dok je Lavrov držao riječ i koristio posljednju priliku da EU ocrni kao "nepouzdanu" i rekao da se nada da će šefovi država i vlada EU iskoristiti planiranu raspravu o Rusiji na njihovom samitu Evropskog vijeća za usvajanje novog puta koji će se održati u martu.


- Navikavamo se na činjenicu da Evropska unija pokušava nametnuti jednostrana, nelegitimna ograničenja i u ovoj fazi polazimo od pretpostavke da je Evropska unija nepouzdan partner.Nadam se da će se strateška revizija koja će se uskoro održati usredotočiti na ključne interese Europske unije i da će ovi razgovori pomoći da naši kontakti budu konstruktivniji -  rekao je Lavrov.


Naglašavajući Boreljovu posjetu, Rusija je protjerala tri diplomate EU - iz Njemačke, Poljske i Švedske - zbog prisustvovanja demonstracijama u znak podrške Navaljnom, izjavio je jedan diplomata EU.


Nekoliko minuta nakon završetka konferencije za novinare, Evropska komisija suočila se s nizom pitanja o Boreljovom putovanju na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare, ali služba za odnose s javnošću nije dala odgovore a umjesto toga ponavljali su Boreljovo insistiranje da želi poticati dijalog s Moskvom, istovremeno podsječajući na stav EU koji poziva na puštanje Navaljnog.

Zgražanje diplomata

U Briselu, diplomate su izrazile zgražanje.


- Kao što se očekivalo, Lavrov je nadigrao Borelja.Govoreći fudbalskim jezikom, Lavrov je postizao gol za golom ... a Borelj ih je sve promašio. Nema odbrane i nema napada - rekao je visoki diplomata EU.


Drugi diplomata EU rekao je:


- Novinar je pokazao da nema iskustva - dodajući da Borelj "nije bio spreman za mnoga pitanja. Nažalost, Lavrov je to igrao po svojim pravilima", piše politico.eu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.