ODGOVOR LAVROVU

EU pozvala Rusiju da prestane gomilati trupe oko Ukrajine

Tenzije i nesuglasice se moraju rješavati dijalogom i diplomatijom

Borelj: U ime 27 država članica EU uputio pismo ruskom ministru. Agencije

Avaz.ba

10.2.2022

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) potvrdio je da je u ime 27 država članica EU uputio pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

- Tenzije i nesuglasice se moraju rješavati dijalogom i diplomatijom. Pozivamo Rusiju da deeskalira i da preokrene svoje vojno nagomilavanje u i oko Ukrajine i Belorusije -  objavio je Borelj na Twitteru.

Čeka se potvrda

Njegov portparol Peter Stano izjavio je kako je Boreljov odgovor u skladu sa zajedničkom bezbjednosnom politikom EU. Rekao je da je Borelj odgovorio na sva pitanja Sergeja Lavrova iz pisma koje je ruski šef diplomatije poslao EU krajem januara. 

Stano nije želio da otkrije detalje pisma, navodeći da se čeka potvrda da su ruski sagovonici pročitali pismo.

Zvanična Moskva je pre par nedelja uputila pismo Briselu tražeći da se NATO ne širi "na račun bezbednosti Rusije". U pismu upućenom nekoliko država članica EU i NATO-a Lavrov ih je pitao da li će se pridržavati obaveza "da ne jačaju sopstvenu bezbjednost na račun drugih država".


NATO poslao dodatne brodove

U svjetlu krize nastale zbog jačanja vojnih ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, NATO je poslao dodatne brodove i borbene avione u položaje alijanse u Istočnoj Evropi, s ciljem, kako se kaže jačanja savezničkog odvraćanja i odbrane dok Rusija nastavlja svoje vojno jačanje u i oko Ukrajine.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je u više navrata upozorio da su "opasni trenuci" za Evropu, a to je ponovio i u četvrtak, u razgovoru sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom (Boris Džonson).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.