FOTOGRAFIJA OBIŠLA SVIJET

Putin nije zaboravio ples s njom: Bivša austrijska ministrica postala savjetnica u ruskoj naftnoj kompaniji

Poznata je po svojim desničarskim i antimigracijskim stavovima

Karin Kneissl i Vladimir Putin plešu na njenoj svadbi. Profimedia

A. K.

4.3.2021

Ruska vlada imenovala je bivšu austrijsku ministricu vanjskih poslova iz ultradesne Slobodarske stranke Karin Knesil (Karin Kneissl) za posebnu ekonomsku savjetnicu u Vijeću direktora najjače i najveće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, piše moskovski Komersant.

Karin je zapravo postala najpoznatija kada joj je u avgustu 2018. godine na svadbu s poduzetnikom Volfgangom Majlingerom (Wolfgang Meilinger) došao ruski predsjednik Vladimir Putin, a svijet je obišla fotografija plesa ruskog lidera s mladom u brdovitom štajerskom okolišu.

Aneksija Krima

Tada se malo ko u Evropi družio s Putinom zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima te je tadašnja austrijska vlada doživjela brojne kritike iz Brisela (Bruxellesa), ali očito joj kremaljski šef nije zaboravio tu sitnu uslugu izlaska iz izolacije te je sada svoju plesnu partnericu kooptirao u vrh jedne od najjačih svjetskih naftnih kompanija.

Podsjetimo da je Kneisl, poznata po svojim desničarskim i antimigracijskim stavovima, kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog "nemara" tokom tadašnje migrantske krize, napavši je tada i za njezine selfieje s bliskoistočnim izbjeglicama.


Izazvala buru

Izazvala je i buru stavovima u kojima je, navodno, upoređivala cionizam i nacizam što je izazivalo velike kontroverze i polemike. Kneisl je, inače, bila novinarka, govori sedam jezika - arapski, engleski, francuski, španjolski, hebrejski, mađarski i talijanski, a osam je godina radila u uredu nekadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka.

No, Putin pamti lijepe geste učinjene prema njemu i to ne zaboravlja, a i nagrađuje. Kneisl bi trebala zamijeniti predstavnika Morgan Stanleyja za Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a Olega Vjugina, koji je tamo bio od 2015 godine. Isto tako u Vijeću direktora, navodi ruski list, ponovno je predložen i veliki Putinov prijatelj, bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, koji je unatoč već poodmakloj dobi od 76 godina trenutno na čelu dioničara plinovoda Nord Stream AG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.