HAOS

Mijanmar: Tokom protesta protiv puča ubijeno 100 demonstranata

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni

Anadolija

28.3.2021

Ubistvo nenaoružanih civila, uključujući i djecu, čin je bez odbrane. Anadolija

Najmanje 100 demonstranata ubijeno je tokom vojne intervencije na jučerašnjim protestima u Mijanmaru, objavili su lokalni mediji, javlja Anadolu Agency (AA).


Delegacija Evropske unije u Mijanmaru objavila je na društvenoj mreži Twitter da će 76. godišnjica Dana oružanih snaga, koja se obilježavala jučer u Mijanmaru, ostati upamćena kao "dan terora i nečasti".


- Ubistvo nenaoružanih civila, uključujući i djecu, čin je bez odbrane - navela je delegacija Evropske unije u Mijanmaru.


Američki ambasador Thomas Vajda rekao je da su "snage sigurnosti ubile nenaoružane civile" i izjavio da narod Mijanmara ne želi živjeti pod vojnom vlašću.


Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.


Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U nasilnim intervencijama vojske tokom protesta ubijene su stotine ljudi, a više od hiljadu je privedeno.


Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.