AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden zabrinut zbog situacije u Mijanmaru

Bajden je ujedno pozvao huntu da "odmah prekine svako nasilje, oslobodi nepravedno zatvorene i vrati Mijanmar na put demokratije"

Džo Bajden. Agencije

Fu. M.

26.10.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je "krajnju zabrinutost" zbog nasilja u Mijanmaru koje je nazvao "strašnim", povodom godišnjeg sastanka na vrhu Sjedinjenih Država i Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Bajden je ujedno pozvao huntu da "odmah prekine svako nasilje, oslobodi nepravedno zatvorene i vrati Mijanmar na put demokratije", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Dana 1. februara mijanmarska vojska je uhapsila Aung San Su Ći koja je vodila izabranu vladu i odredila joj kućni pritvor. Puč je prekinuo desetogodišnje razdoblje demokratske vlasti nakon pola stoljeća vojnog režima te potaknuo jednoglasne međunarodne kritike, od svetog oca Franje do predsjednika Bajdena. 

Mijanmar, gdje još vlada haos nakon tog državnog udara, u utorak je bio glavna tema samita ASEAN-a na kojem je vođi hunte zabranjeno učestvovati, dok raste međunarodni pritisak na vojni režim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.