UPUTILI URGENTNI APEL

Novi crni rekord u Indiji, države najavljuju medicinsku pomoć

Jučer je premijer Narendra Modi pozvao sve građane da se vakcinišu i budu oprezni i dodao da je oluja zaraze potresla naciju

Zdravstveni sistem u Indiji je pred kolapsom, nestašica slobodnih kreveta i medicinskog kisika. Adnan Abidi / Reuters

Srna

26.4.2021

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Indiji dostigao je danas novi rekord od 353.991, dok države, među kojima su Britanija, Njemačka i SAD, obećavaju da će hitno poslati medicinsku pomoć zbog krize u indijskim bolnicama.

Prepune bolnice u Nju Delhiju (New Delhi) i širom zemlje odbijaju pacijente jer im je nestalo medicinskog kisika i slobodnih kreveta.

Jučer je premijer Narendra Modi pozvao sve građane da se vakcinišu i budu oprezni i dodao da je oluja zaraze potresla naciju.

Bolnice i ljekari objavljuju urgentne apele i kažu da nisu u stanju da se nose sa navalom pacijenata.

SAD će odmah poslati sirove materijale za vakcine, medicinsku opremu i zaštitna sredstva kao pomoć Indiji u suočavanju sa velikim rastom broja zaraženih, rekao je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Njemačka će poslati kisik i ostalu medicinsku pomoć u narednim danima, rekao je ministar vanjskih poslova Hajko Mas, a Evropska komisija objavila je da će i ona poslati kisik i lijekove.

Od jučer je u Indiji odkoronavirusa preminulo 2.812. ljudi, pa je ukupni broj povećan na 195.123, a zarazilo se ukupno 17,31 miliona ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.