RUSKI OPOZICIONAR

Navaljni na suđenju nakon štrajka glađu iscrpljen i mršav

Aleksej Navaljni. EPA-EFE

A. K.

29.4.2021

Kritičar ruskih vlasti Aleksej Navaljni započeo je štrajk glađu u zatvoru 31. marta odgovarajuću medicinsku njegu zbog bolova u nogama i leđima. Prije šest dana je najavio da će ga postupno privesti kraju iako su izgledi da on i njegov pokret politički prežive vrlo upitni.

Na sudu se pojavio putem video veze iz zatvora, izgledajući mršavo i iscrpljeno nakon štrajka glađu. On služi dvije i po godine kazne zbog kršenja uvjetnog otpusta po ranijoj osudi za koju kaže da je bila politički motivisana.

U četvrtak je njegov tim rekao da raspušta svoju mrežu regionalnih ureda za kampanju, prije sudskog ročišta zbog razmatranja zahtjeva tužitelja za proglašenje glavnih stubova političke organizacije ekstremističkim. U toku ove sedmice moskovski sud zabranio je Navaljnijevoj Antikorupcijskoj fondaciji (FBK) i njegovoj zasebno vođenoj mreži regionalnih ureda za kampanju objavljivanje na mreži. Fondaciji je u utorak zabranjen pristup svojim bankovnim računima na zahtjev tužioca, te organizovanje protesta i objavljivanje članaka u medijima, dok je sud razmatrao daljnje mjere.

Ako se mreža proglasi ekstremističkom, vlasti će steći zakonsku moć zatvaranja aktivista i zamrzavanja bankovnih računa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.