JERUSALEM

Palestinske grupe dale Izraelu ultimatum da povuče snage iz Al-Akse

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza

Hoće li se policija povući. Anadolija

Fu. M.

10.5.2021

Palestinske grupe otpora u Gazi dale su ultimatum Izraelu da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa do večeras, javlja Anadolija.

- Rukovodstvo otpora u zajedničkoj operativnoj sali daje (izraelskoj) okupaciji ultimatum do 18 časova da povuče svoje vojnike iz blažene džamije Al-Aksa i iz naselja Sheikh Jarrah i da pusti pritvorene Palestince - rekao je Abu Ubaida, portparol Hamasovog vojnog krila.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.