VREMEPLOV

Na današnji dan je u Brazilu ukinuto ropstvo

Ropstvo je ukinuto 1888. godine

U Brazilu se ropstvo ukida 1888. godine. Ilustracija

A. K.

13.5.2021

Na današnji dan, 13. maja, ukinuto je ropstvo u Brazilu, Indija je dobila prvog predsjednika islamske vjeroispovijesti, a Peru i Ekvador su potpisali sporazum o razgraničenju.

1607. - Kapetan Džon Smit (John Smith) sa grupom vojnika stigao u Virdžiniju (Virginia) i nazvao to mjesto Džejmstaun (Jamestown), gdje je osnovano prvo stalno britansko naselje u Novom svijetu.

1717. - Rođena austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija, koja je tokom vladavine od 1740. do smrti 1780. godine provodila reforme u duhu prosvijećenog apsolutizma, ali i germanizaciju i nasilno pokatoličavanje. 

1809. - Trupe francuskog cara Napoleona Prvog ušle u Beč.

1846. - Kongres SAD formalno objavio rat Meksiku, mada su borbe u Kaliforniji započete nekoliko dana ranije. Poslije krvavih dvogodišnjih sukoba SAD su dobile rat 1848. godine, otevši Novi Meksiko i zlatom bogatu Kaliforniju, čime je Meksiko sveden u sadašnje granice.



Pregovori u Parizu

1871. - Italija donijela Zakon o garancijama, kojim je papa proglašen neprikosnovenom osobom, u čijem je posjedu sjedište rimokatoličke crkve Vatikan.

1888. - U Brazilu ukinuto ropstvo.

1940. - Britanski premijer Vinston Čerčil u Drugom svjetskom ratu u parlamentu izjavio da naciji u sukobu s nacističkom Njemačkom ne može da obeća "ništa sem krvi, muke, suza i znoja".

1949. - Prvi put poletio prvi britanski mlazni avion „Kanbera“.

1961. - Umro američki filmski glumac Gari Kuper, jedan od najomiljenijih glumaca u istoriji Holivuda, prepoznatljiv po naglašenoj individualnosti. Snimio je 84 filma. Filmovi: "Zakon Divljeg zapada", "Narednik Jork" , "Kome zvono zvoni", "Tačno u podne," "Vera Kruz", "Prijateljsko ubjeđivanje", "LJubav popodne", "Drvo za vješanje".

1967. - Zakir Husein je stupio na dužnost kao prvi muslimanski predsjednik Indije.

1968. - U Parizu počeli zvanični pregovori predstavnika Sjevernog Vijetnama i SAD o okončanju rata u Vijetnamu.


Poginulo više od 200 rudara

1969. - U rasnim nemirima u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, poginulo više od stotinu ljudi.

1994. - Palestinska policija, na osnovu sporazuma Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije, u Jerihonu preuzela kontrolu od izraelske vojske.

1994. Ministri inostranih poslova SAD, EU i Rusije postigli u Genevi saglasnost o zajedničkoj strategiji u rješavanju rata u BiH.

1996. - Više od 600 ljudi poginulo u nevremenu na sjeveru Bangladeša.

1999. - Peru i Ekvador potpisali dokument o razgraničenju, okončavši poslije šest decenija spor zbog kojeg su dvije latinoameričke zemlje triput ratovale.

2009. - Evropska komisija izrekla rekordnu kaznu od 1,06 milijardi eura kompaniji za proizvodnju kompjuterskih čipova "Intel" i naredila joj da obustavi ilegalno davanje popusta kako bi potisnula svog rivala AMD.

2014. - Poginulo više od 200 rudara u rudniku uglja u blizini turskog grada Manis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.