SJEDINJENE DRŽAVE

Istraga protiv Donalda Trampa postala je kriminalistička

Konglomerat okuplja stotinjak preduzeća povezanih s Donaldom Trampom i njemu bliskih osoba, prvenstveno hotela, firmi za promet nekretnina i golfskih terena

Tramp redovno odbacuje optužbe za bilo kakve malverzacije. Agencije

A. J.

19.5.2021

Konglomerat u vlasništvu porodice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), "Trump organization", predmet je kriminalne, a ne više samo civilne istrage, objavilo je državno tužilaštvo u Njujorku u utorak po mjesnom vremenu.


- Obavijestili smo "Trump Organization" da naša istraga o toj organizaciji nije više samo civilna - rekao je Fabien Levi (Levy), glasnogovornik državne tužiteljice u Njujorku Letiti Džejms (Letitie James), prenosi Hina.


Konglomerat okuplja stotinjak preduzeća povezanih s Donaldom Trampom i njemu bliskih osoba, prvenstveno hotela, firmi za promet nekretnina i golfskih terena.


Državni tužilac, demokrata, Menheten Sajrus Vens (Manhattan Cyrus Vance) počeo je 2018. godini istraživati dvije isplate prije predsjedničkih izbora iz 2016., dvjema navodnim bivšim Trampovim ljubavnicama kojima je kupljena njihova šutnja.

Ta je istraga sada proširena na navode o utaji poreza, istrage o lažnom prijavljivanju vrijednosti imovine kako bi konglomerat osigurao povoljne zajmove, porezne olakšice i ekonomske profite. 

"Trump Organization" nije zasad dostupna za komentar, dodaje agencija Reuters.

Bivši republikanski predsjednik odbacuje istragu kao "politički motiviranu".

Istraga se odvija bez prisustva javnosti pred velikom porotom.

Tramp je napustio Bijelu kuću u januaru i redovno odbacuje optužbe za bilo kakve malverzacije, a istragu naziva "najvećim političkim lovom na vještice u historiji svoje zemlje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.