PRIETI IM MILIONSKA KAZNA

Trampov glavni savjetnik priznao utaju poreza: Pomogao sam im, bili su upozoreni

Tramp ništa nije znao, kažu advokati

Tramp: Negira krivicu. Anadolija

A. Č.

11.11.2022

Jedan od glavnih finansijskih savjetnika Donalda Trampa (Trump) priznao je da je pomagao kolegama iz Trump Organisationa, nekretninske kompanije bivšeg američkog predsjednika, u izbjegavanju poreza. Između ostalog je, kaže, lažirao porezne prijave i skrivao imovinu od porezne uprave.

Viši potpredsjednik i kontrolor Jeffrey McConney priznao je da je kršio zakon tokom suđenja kompaniji za poreznu prijevaru, a rekao je i da je podnio lažne porezne prijave u ime Donalda Trumpa i njegovog sina Erica, izvršnih direktora kompanije.

McConney, koji je dobio imunitet kao svjedok optužbe, rekao je i da je nekoliko godina prije nego što je postao predsjednik, računovođu upozorio na nezakonitu isplatu bonusa menadžerima. 

Tramp organization je optužena je da je tako pomagala najvišim menadžerima u izbjegavanju poreza na dohodak.

Kompanija, kojoj prijeti višemilionska kazna, negira ove optužbe. Njihovi odvjetnici tvrde da je sve djelo dugogodišnjeg šefa financija Allena Weisselberga, za kojeg kažu da je skovao plan bez znanja Trampa njegove obitelji.

Weisselberg je priznao krivicu za pronevjeru 1,7 miliona dolara i pristao je svjedočiti kao svjedok tužiteljstva u zamjenu za petomjesečnu zatvorsku kaznu.

McConney je također rekao da je nakon izbora 2016. Godine Trump organisation promijenila neke prakse plaća i financijske aranžmane te je dovela odvjetnika iz Washingtona da izvrši poreznu reviziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.