NOVA AFERA

Bivši direktor u Trampovoj organizaciji blizu priznanja krivice oko poreske prevare

Vajselberg i Trampova organizacija optuženi su u julu prošle godine u više od deset tačaka za poresku prevaru i krivotvorenje poslovne evidencije zbog dodjele "neknjiženih" beneficija rukovoditeljima kompanija

Donald Tramp. AGENCIJE

S. S./ Reuters

16.8.2022

Dugogodišnji finansijski direktor kompanije za nekretnine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u četvrtak bi se trebao izjasniti krivim u slučaju poreske prevare. Od bivšeg finansijskog direktora Trampove organizacije (Trump Organization) Alena Vajselberga (Allen Weisselberg) moglo bi se tražiti da svjedoči protiv kompanije, koja je također optužena u slučaju, saznaje Reuters od osobe upoznate sa slučajem.

Očekuje se da će biti osuđen na pet mjeseci zatvora, dodala je ta osoba, koja je pristala govoriti pod uslovom anonimnosti. Glasnogovornica okružnog tužioca Menhetna odbila je komentarisati slučaj, kao i Vajselbergov advokat i glasnogovornica Trampove organizacije.

Neće sarađivati u istrazi o Trampu

Vajselberg i Trampova organizacija optuženi su u julu prošle godine u više od deset tačaka za poresku prevaru i krivotvorenje poslovne evidencije zbog dodjele "neknjiženih" beneficija rukovoditeljima kompanija, podsjeća Reuters.

New York Times prvi je u ponedjeljak obavijestio da je Vajselberg (75) blizu nagodbe o priznanju krivice. List je naveo da on neće sarađivati u široj istrazi o Trampu, pozivajući se na dva neimenovana izvora. Također, nije navedeno hoće li surađivati u postupku protiv porodične kompanije bivšeg predsjednika SAD-a.

"Lov na vještice"

Još jedna osoba upoznata s tim slučajem potvrdila je Reutersu da su između Vajselbergovog advokata i ureda okružnog tužioca Menhetna vođeni razgovori o priznanju krivice.

Tramp, koji je republikanac, istragu okružnog tužitoca Manhetna Alvina Braga (Bragg), kao i paralelnu građansku istragu glavne tužiteljice Njujorka Letiti Džejms, nazvao je politički motiviranim "lovom na vještice". Naime, Džejms i Brag su demokrate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.