ŠEF SDA

Bakir Izetbegović ispred SIPA-e citirao Dodika

Izetbegović je saslušan u prostorijama SIPA-e nakon što je Tužilaštvo BiH izdalo nalog zbog njegovog predizbornog govora u Hadžićima 2022. godine

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. H.

28.5.2024

Bakir Izetbegović, šef SDA, danas je dao iskaz u prostorijama Državne agencije za istragu i zaštitu u Istočnom Sarajevu, a nakon toga se obratio predstavnicima medija. 

Izetbegović je tom prilikom citirao i Milorada Dodika, predsjednika RS, rekavši da su izjave uzete za vrijeme "kada je Milorad Dodik prijetio da će zabraniti rad Oružanim snagama i njihovo prisustvo i institucija BiH na teritoriji RS". 

- Dao sam izjavu i zatražio da mi dostave integralni tekst s press konferencije, s koje je jedna izjava izvučena, i sa govora u Hadžićima, gdje su, također, izvučene dvije-tri rečenice. Dakle, čak i iz tako reduciranih stvari i izvučenih rečenica iz konteksta ne može se zaključiti da se radi o govoru mržnje, poticanju nacionalne, vjerske mržnje.

Da vidite te izvrčke i ono što ste stavlja na teret meni, gospodinu Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se nevjerovatnim da se takve stvari inkriminišu. Jedino je nevjerovatnije da se ne inkriminiše negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Šta se sve toleriše u BiH, kada su u pitanju političari iz RS, uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebno na političare Bošnjake. Izjave su date 2022. godine u vrijeme kada smo se pokušavali suprotstaviti nametanju onoga što će poslije toga nametnuti visoki predstavnik u BiH, na štetu države. Dakle, intervencijama na Ustav i Izborni zakon. U vremenu kada je Milorad Dodik prijetio da će zabraniti rad Oružanim snagama i njihovo prisustvo i institucija BiH na teritoriji RS. Da će preuzeti silom kasarne onako kako je to urađeno '92 godine. Kada su pjevali pjesme o tome kako će biti ponovo pakao, kako će teći krvava Drina, jer silaze četnici sa "srpskih planina". Kada je Vulin govorio da neće biti mira i stabilnosti na Balkanu dok svi Srbi ne budu živjeli u istoj državi. Kada je taj isti Vulin izjavio da izmjena Zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko su prijetnja životu Bošnjaka, itd. U tom kontekstu su date izjave. U mojoj izjavi nema ma baš ničega što bi se moglo dovesti u vezi s izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje – kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, Izetbegović je saslušan u prostorijama SIPA-e nakon što je Tužilaštvo BiH izdalo nalog zbog njegovog predizbornog govora u Hadžićima 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.