JOŠ NISU PREGOVARALI

"Johnson & Johnson" zatražio upotrebnu dozvolu za anticovid vakcine u Japanu

Japanske vlasti su u februaru odobrile upotrebu vakcine "Pfizer"/"BioNTech", a prošle sedmice je odobrena i upotreba vakcina "Moderna" i "AstraZeneca"

A. J. / Anadolija

25.5.2021

Proces izdavanja dozvole za korištenje "Johnson & Johnson" vakcina trebao biti što prije okončan. AFP

Američka kompanija "Johnson & Johnson" podnijela je zahtjev za izdavanje dozvole za upotrebu njene vakcine protiv koronavirusa u Japanu, javlja Anadolija.


Zahtjev japanskom Ministarstvu zdravstva je predala kompanija ”Janssen Pharmaceutical” koja će i voditi proces distribucije "Johnson & Johnson" vakcina u Japanu.


Prvi sekretar kabineta japanske vlade Kato Katsunobu izjavio je da bi proces izdavanja dozvole za korištenje "Johnson & Johnson" vakcina trebao biti što prije okončan kako bi se imunizacija obogatila novom ponudom na tržištu.


Kompanija "Johnson & Johnson" još nije pregovarala s japanskom vladom pa bi i u slučaju hitrog izdavanja upotrebne dozvole prve vakcine te kompanije u Japan mogle stići naredne godine.


Japanske vlasti su u februaru odobrile upotrebu vakcine "Pfizer"/"BioNTech", a prošle sedmice je odobrena i upotreba vakcina "Moderna" i "AstraZeneca".


Vlada Japana do sada je naručila 194 miliona doza "Pfizer" vakcine, 120 miliona doza "AstraZenece" i 50 miliona doza vakcine od kompanije "Moderna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.