ZAVRŠNO SAOPĆENJE

Čelnici G7 Rusiji: Prestanite s destabilizirajućim aktivnostima

Čelnici pozivaju Rusiju da prekine "sistemsku represiju nad civilnim društvom i nezavisnim medijima

Završen samit Grupe 7. AFP

Fu. M.

13.6.2021

Čelnici zemalja članica grupe G7 pozvali su Rusiju da "prestane s destabilizirajućim aktivnostima", uključujući posredovanja i intervencije, da poštuje ljudska prava i privede pravdi odgovorne za kibernetičke napade sa svoj teritorij.

Pozivamo Rusiju da hitno istraži, vjerodostojno objasni i pruži vjerodostojna objašnjenja za upotrebu kemijskog oružja na svojem teritoriju - navode čelnici u završnoj izjavi koja se odnosi na Rusiju.

Poziv za istragom o hemijskom oružju tumači se u kontekstu trovanja istaknutog ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog kojega su u Njemačkoj liječili od posljedica trovanja bojnim otrovom novičokom.

Čelnici pozivaju Rusiju da prekine "sistemsku represiju nad civilnim društvom i nezavisnim medijima te da identificira i proglasi odgovornima osobe koje unutar granica te države provode kibernetičke napade, navodi se.

Šefovi država i vlada Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Država, Njemačke i Japana završnim saopćenjem okončali su trodnevni samit, prvi samit održan fizički u Engleskoj koja trenutno predsjeda G7 i koji je bio posebno posvećen privrednom oporavku od covida i klimatskim promjenama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.