SOMALIJA

U samoubilačkom napadu na vojni kamp 15 mrtvih

Ovaj privremeni bilans žrtava najteži je u posljednjih godinu i po u glavnom gradu Somalije koji je redovno na meti grupe Šebab, povezane sa Al Kaidom

Napadi izvode samoubice ili se sprovode automobilima bombama. Agencije

A. Č.

15.6.2021

Bombaš samoubica prerušen u vojnika raznio se ispred regruta koji su bili u redu ispred vojnog kampa General Degobadan u istočnom dijelu grada, rekao je Mohamed Adan i potvrdio da je prebrojao 15 mrtvih u eksploziji.

On je dodao da bi broj nastradalih mogao da raste.

- Samoubica je ciljao nove regrute koji su bili u redu.. Bilo je strašno - rekao je drugi oficir.

Ovaj privremeni bilans žrtava najteži je u posljednjih godinu i po u glavnom gradu Somalije koji je redovno na meti grupe Šebab, povezane sa Al Kaidom.

Napadi izvode samoubice ili se sprovode automobilima bombama i često su usmjereni na sigurnosne snage, na njihove kontrolne punktove i baze vojske ili policije.

U decembru 2019., u napadu automobilom bombom na kontrolni punkt u vrlo posjećenom kvartu u Mogadišu stradala je 81 osoba, prema zvaničnom izvoru. Za taj napad grupa Šebab nije preuzela odgovornost.

U avgustu 2020, u napadu na hotel u Mogadišu koji posjećuju vladini zvaničnici, ubijeno je 11 ljudi. Grupa Šebab je preuzela odgovornost za taj napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.