PANDEMIJA

Delta soj koronavirusa postao dominantan širom svijeta

Pogađa zemlje s niskom stopom vakcinacije

Novi nalet opasnog virusa. Ilustracija

Ad. A. / Al Jazeera

17.7.2021

Delta varijanta koronavirusa sada je dominantan soj širom svijeta, praćen naletom smrtnih slučajeva širom SAD-a među nevakcinisanim osobama, izjavili su u petak američki zvaničnici, javlja Al Jazeera Balkans.

Broj novozaraženih u SAD-u porastao je za 70 posto u odnosu na prethodnu sedmicu, a broj smrtnih slučajeva porastao je za 26 posto.

Epidemije su se dogodile u dijelovima zemlje s niskom stopom vakcinacije, rekla je direktorica Američkih centara za kontrolu (CDC) i prevenciju bolesti Rochelle Walensky, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sedmodnevni prosječni broj dnevnih slučajeva sada je veći od 26.000, što je više nego dvostruko od najnižeg junskog nivoa od oko 11.000 slučajeva, naveli su iz CDC-a.

- Ovo postaje pandemija nevakcinisanih - rekla je Walensky novinarima, dodajući da je 97 posto ljudi koji odlaze u bolnice u SAD-u s COVID-19 nevakcinisano.

Delta varijanta, koja je znatno zaraznija od prvobitne varijante COVID-19, otkrivena je u oko 100 zemalja širom svijeta i sada je dominantna varijanta na svijetu, rekao je američki stručnjak za zarazne bolesti Antony Fauchi.

- Imamo posla sa zastrašujućom varijantom COVID-19 - kazao je Fauchi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.