NEZAVISNA ISTRAGA

Za ubistvo novinarke odgovorna vlada Malte

Nekažnjivosti su se proširile na druga regulatorna tijela i policiju, što je dovelo do kolapsa vladavine prava, kaže Abela

Karuana Galicija poginula je u eksploziji pri izlasku iz kuće 16. oktobra 2017. dok je istraživala navode u korupciji. AP

A. S. / Fena

29.7.2021

Nezavisna istraga ustanovila je da država mora snositi odgovornost za ubistvo novinarke Dafni Karuana Galicija (Daphne Caruana Galizia).

Karuana Galicija poginula je u eksploziji pri izlasku iz kuće 16. oktobra 2017. dok je istraživala navode u korupciji, podsjeća Reuters.

Tužioci vjeruju da je uspješni biznismen Jorgen Fenek (Yorgen Fenech), koji je imao bliske veze s visokim vladinim zvaničnicima, bio organizator ubistva. Fenek, koji čeka suđenje zbog povezanosti s ubistvom, negira bilo kakvu odgovornost.

Tri muškarca za koja se sumnja da su izazvali eksploziju bombe uhapšeni su u decembru 2017. Jedan je od tada priznao krivicu u okviru sporazuma o priznanju krivice i služi kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Druga dvojica čekaju suđenje. Samopriznati posrednik postao je državni svjedok i dobio je pomilovanje.

Istraga, koju su proveli jedan trenutno aktivni sudija i dvoje penzionisanih, ustanovila je odgovornom "kulturu nekažnjivosti" koju su stvorili najviši nivoi vlasti unutar tadašnje vlade.

- Nekažnjivosti su se zatim proširile na druga regulatorna tijela i policiju, što je dovelo do kolapsa vladavine prava - navodi se u izvještaju istrage, koji je objavio premijer Robert Abela.

Rečeno je da država nije prepoznala stvarne i neposredne rizike po život Karuana Galicije i nije poduzela korake da ih izbjegne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.