OSNIVAČ WIKILEAKSA

Švedska: Protest podrške Julianu Assangeu

Odbor za podršku Julianu Assangeu zatražio je njegovo oslobađanje iz londonskog zatvora Belmarsh u kojem je zatvoren od 2019. godine

Protesti u Švedskoj. Anadolija

Avaz.ba

22.8.2021

U Stockholmu u Švedskoj održan je protest pristalica osnivača Wikileaksa Juliana Assangea koji su tražili njegovo oslobađanje iz zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Odbor za podršku Julianu Assangeu zatražio je njegovo oslobađanje iz londonskog zatvora Belmarsh u kojem je zatvoren od 2019. godine.

Protest podrške održan je na trgu Segeltorg, a okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Sloboda za Assangea", "Assange je hrabar, Snowden je superheroj", "Novinarstvo nije zločin".

Ukazali su i na narušeno zdravstveno stanje Assangea i pozvali svijet da ih podrže u njihovim naporima da osnivač Wikileaksa bude oslobođen.

SAD optužuju Assangea za špijunažu nakon što je WikiLeaks objavio stotine hiljada stranica vladinih dokumenata, e-mailova i drugih komunikacija, uključujući ratne zločine američkih trupa u ratovima u Afganistanu i Iraku 2010. i 2011. godine.

Assangea SAD optužuju za špijunažu i traže njegovo izručenje.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao sigurnosnim snagama Vestminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 nedjelja zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.