BIVŠI PREDSJEDNIK

Šokantna izjava Donalda Trampa: Povlačenje iz Afganistana je najgluplji potez u historiji SAD

Držali smo sve pod kontrolom prije nego što je Bajden došao i oni su vidjeli slabost, kazao je Tramp

Tramp: Imao sam dogovor s vođom talibana. Agencije

Ad. A. / Fox

27.8.2021

Bivši američki predsjednik Donald Tramp u emisiji na "Fox" televiziji kazao je kakav je dogovor imao s talibanskim političkim liderom Mulom Abdulom Ganijem Baradarom.

-Abdul, kako sam volio da ga zovem je samo mogao da nas čeka - kazao je Tramp u razgovoru telefonom i kazao da je njegova administracija "držala talibane pod potpunom kontrolom".

-Svaki put kada bismo vidjeli da se pomjeraju, napali bi ih avionima F-18 i oni bi prestali sa napredovanjem. Ranije bi bili razoreni u komadiće. Sada, nula otpora - dodao je Tramp.

On je istaknuo da je povlačenje američkih vojnika iz Afganistana "najglupi potez koji je bilo ko napravio u historiji zemlje".

-Ova zemlja nikada nije vidjela ovakvu glupost, i sada je u nevolji. Samo će biti gore. Bili smo u situaciji kada nisu smjeli ni blizu nas, plašili su nas se - naveo je Tramp.

Također je otkrio da je "imao dogovor sa talibanskim vođom“.

-To nije bilo lak čovjek. Nije on neki izviđač, kako bih rekao – rekao je nekadašnji predsjednik SAD.

Tramp se sastao s vođom talibana devet puta u periodu od 18 mjeseci prije nego što je došlo do dogovora.

-Bilo je teško pregovarati sa osobom koja se borila protiv nas godinama, a sada ih koristimo da nas štite? Pogledajte šta se desilo sa našom zaštitom - kazao je Tramp.

On smatra da talibani "nisu mogli da vjeruju kada su čuli da se američka vojska povlači iz rata".

-Mislim da su poslali neke borce i nisu naišli na otpor. Držali smo sve pod kontrolom prije nego što je Bajden došao i oni su vidjeli slabost. Bajden ništa nije preduzeo. A, zatim su preuzeli zemlju i uništili smo ugled Amerike, naše sjajne zemlje nevjerovatnih ratnika. Oni su i dalje sjajni ratnici, ali i dalje im je potrebno vodstvo koje nemaju - kazao je bivši predsjednik SAD-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.