UHAPSILI PREDSJEDNIKA

Uvedene sankcije protiv hunte u Gvineji

Vođe puča u Gvineji nisu rekli koliko će trajati prijelazna vlada, niti ko će je voditi

Vojska preuzela vlast. Agencije

Ad. A. / Hina

17.9.2021

Glavni zapadnoafrički regionalni blok uveo je u četvrtak sankcije protiv hunte u Gvineji i zatražio ponovnu uspostavu legalne vlasti u roku od šest mjeseci, rekao je predsjednik povjerenstva bloka.

Nakon hitnog samita Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) u Accri, Jean-Claude Kassi Brou rekao je da će zamrznuti novčana sredstva i uvesti zabranu putovanja članovima hunte i njihovoj rodbini.

-Za šest mjeseci trebali bi se održati izbori - rekao je Brou na brifingu pozivajući na hitno oslobađanje predsjednika Alphe Condea koji je prošlog tjedna svrgnut u vojnom udaru.

Regionalni čelnici koji su sudjelovali na samitu pozdravili su oštre mjere. Ovo bi od travnja bio treći puč na području zapadne i srednje Afrike, a zbog političkih turbulencija pojačava se strah od mogućnosti siromašnom, ali resursima bogatom regijom zavlada vojska.

Vođe puča u Gvineji nisu rekli koliko će trajati prijelazna vlada, niti ko će je voditi.

Hunta koju vodi Mamady Doumbouya, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, ove sedmice održava konsultacije s javnim osobama, grupama i poslovnim čelnicima u zemlji kako bi se izradio okvir za tranziciju.

U sklopu četverodnevnog savjetovanja, hunta se u četvrtak sastala s glavnim gvinejskim poslovnim lobijem i članovima uprava rudarskih tvrtki koje trguju boksitom, zlatom, željeznom rudom i dijamantima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.