JAČATI VOJNE KAPACITETE

Pitanje "evropske vojske" trenutno nije na dnevnom redu

Naše postojeće aktivnosti uglavnom su fokusirane na razvoj kapaciteta zemalja članica, jačajući njihovu odbrambenu industriju, rekla je Masarli

Oglasila se Evropska komisija. Agencije

Anadolija

20.9.2021

Evropska komisija objavila je da uspostavljanje "evropske vojske" trenutno nije na dnevnom redu, već da se zemlje članice Evropske unije (EU) fokusiraju na jačanje svojih vojnih kapaciteta, javlja Anadolija.

Nabila Masrali (Massrali), portparolka Evropske komisije, na dnevnoj konferenciji za novinare odgovarala je na pitanja o mogućnosti formiranja "evropske vojske", o čemu se dosta raspravlja posljednjih sedmica.

Istakla je da je u nedavnim diskusijama naglašena potreba da Evropa uspostavi integrisaniji i efikasniji odbrambeni sistem.

- Evropska vojska trenutno nije na dnevnom redu. Naše postojeće aktivnosti uglavnom su fokusirane na razvoj kapaciteta zemalja članica, jačajući njihovu odbrambenu industriju i povećavajući naše aktivnosti s partnerima - rekla je Masrali.

Kako je kazala, dokument "Strateški kompas EU-a", čiji se konačni nacrt očekuje u martu 2022. godine, također će uključivati ​​studije o tome kako će Evropa preuzeti odgovornost za svoju sigurnost.

Posljednjih nekoliko sedmica ponovo je pokrenuta ideja o uspostavljanju evropske vojske radi sigurnosti EU-a i smanjenja ovisnosti u tom smislu, posebno o Sjedinjenim Američkim Državama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.