NAJVEĆE CURENJE PODATAKA

"Pandorini papiri": Šta političari i milijarderi skrivaju u poreznim oazama

Milioni dokumenata koji su procurili otkrivaju kako svjetski lideri, milijarderi i poznate osobe koriste porezne oaze

„Pandorini papiri“ sadrže preko 11,9 miliona dokumenata. Arhiv

Piše: E. H.

4.10.2021

Otkrivanje tajnih poslova političkih ali i privrednih lidera uzdrmalo je svijet, „pandorini papiri“ (Pandora Papers) prijete da će bespovratno promijeniti shvatanje umiješanosti politike i razmjene bogatstva svjetske elite.

Milioni dokumenata koji su procurili otkrivaju kako svjetski lideri, milijarderi i poznate osobe koriste porezne oaze, a među njima su bivši britanski premijer Toni Bler (Tony Blair), ukrajinski predsjednik Zelenski, pjevačica Šakira (Shakira), jordanski kralj i kenijski predsjednik Uhuru Kenijata (Kenyatta)...


Bivši britanski premijer Bler

Bivši britanski premijer Toni Bler. Arhiv

Naime, najveća globalna novinarska saradnja u historiji, predvođena Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima, pruža rijedak uvid u tajne operacije globalne ofšor ekonomije i način na koji bogati i moćni kriju novac u poreskim rajevima. „Pandorini papiri“ sadrže preko 11,9 miliona dokumenata iz kompanija koje su angažovali bogati klijenti kako bi stvorili ofšor strukture i fondove u poreskim rajevima poput Paname, Dubaija, Monaka, Švicarske i Kajmanskih ostrva.

Recimo, bivši britanski premijer Bler koji se javno zalagao protiv izbjegavanja plaćanja poreza, „pandorini papiri“ sada otkrivaju da su on i njegova supruga došli do zgrade vrijedne 7,6 miliona eura tako što su kupili offshore-firmu koja trguje nekretninama i to od porodice bahreinskog ministra. Tako što su kupili suvlasnički udio – a ne direktno samu zgradu – Bler i njegova supruga su izbjegli plaćanje poreza na imovinu od oko 350.000 eura.


Češki premijer Andrej Babiš

Češki premijer Andrej Babiš. Arhiv

Na spisku je i češki premijer Andrej Babiš, milijarder koji se 2017. domogao izborne pobjede obećavajući borbu protiv - korupcije. Babiš je 2009. „ubrizgao" oko 19 miliona eura u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu s dva bazena i kinom na francuskoj rivijeri. Kako su u okviru istraživanja otkrili češki novinari, Babiš nikada službeno nije prijavio da ima udjele u naftnoj kompaniji – a niti spomenutu vilu.



Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. Arhiv

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski imao je udjele u naftnoj kompaniji registriranoj na Britanskim Djevičanskim otocima. Samo mjesec dana prije nego što je u aprilu 2019. izabran za predsjednika, Zelenski, inače bivši komičar i glumac, u tišini je prodao svoj dio firme Sergiju Šefiru. Njih dvojica su inače bliski prijatelji i poslovni partneri.


Kolumbijska pjevačica Šakira

Kolumbijska pjevačica Šakira. Arhiv

Kolumbijska pjevačica Šakira i bivša indijska zvijezda kriketa Sachin Tendulkar su neka od imena iz šou-biznisa i sporta koja se spominju u „pandorinim papirima“. Šakirin advokat je rekao da su njezini offshore bankovni računi bili poznati i da joj nisu donosili nikakve porezne prednosti.


Predsjednik Kipra

Predjsednik Kipra Nikos Anastasiades. Arhiv

Na Kipru, koji je sam po sebi kontroverzni ofšor centar, predjsednik Nikos Anastasiades će morati da objasni zašto je advokatska firma koju je on osnovao optužena za sakrivanje imovine kontroverznog ruskog milijardera. Firma, kako piše “Gardijan” negira da je prekršila zakon, dok kiparski predsjednik tvrdi da on nema aktivnu ulogu u njenom poslovanju od kako je postao lider opozicije 1997. godine.


Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin. Arhiv

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije direktno imenovan u papirima, ali mediji ističu da mnogi njegovi saradnici jesu. Među njima su i Putinov najbliži prijatelj iz djetinstva Petr Kolbin kojeg kritičari nazivaju “novčanikom” za Putinovo bogatstvo, i jedna žena sa kojom je ruski lider navodno bio u romantičnoj vezi. Niko od njih nije odgovorio na pozive novinara da komentariše.


Regionalna imena

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da dokumenta do kojih su njeni novinari došli u okviru projekta "pandorini papiri" dokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Novinari hrvatskog portala "Oštro" pronašli su u Pandorinim papirima imena pojedinih hrvatskih klijenata. U dokumentima se između ostalog pominje Rikard Fuchs, sin hrvatskog ministra obrazovanja i socijalnog staranja Radovana Fuchsa, koji je 2017. na Sejšelima osnovao kompaniju pod nazivom See Project Ltd. Svrha kompanije je objašnjena kao "posjedovanje udjela u hrvatskoj kompaniji koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj".


Kako funkcionira porezni raj?

Razni posrednici, advokatski uredi ili specijalizirane agencije nude klijentima da za par stotina dolara postanu vlasnici nove kompanije, uspostavljene u nekoj od poreznih oaza. Naravno, pravi vlasnik ostaje skriven. Uz to može ići i fond koji omogućava vlasnicima da upravljaju svojim novcem, ali da pravno ne snose nikakvu odgovornost za to. Među svjetskim bogatašima, to je popularan način da se novac sakrije od kreditora, poreznih organa ili recimo bivših bračnih drugova kojima bi jedan dio imovine trebao pripasti nakon razvoda.

Posjedovanje firmi u zemljama u kojima se praktički ne plaća porez samo po sebi nije ilegalno, ali nailazi na kritike jer omogućava utaju poreza. Uz to, vode se debate o tome koliko je moralno izbjegavati plaćanje poreza u zemlji u kojoj se novac zarađuje.

Prema nekim procjenama stručnjaka, čak deset posto svjetskog BDP-a čuva se u poreznim oazama.

Iako izraz „porezni raj" asocira na neke karipske lokacije, offshore kompanije niču u brojnim zemljama koje imaju smiješno niske porezne stope, poput Nizozemske, Irske, Singapura, Hong Konga ili čak u nekim federalnim državama u SAD-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.