NARUŠEN UGLED KOMPANIJE

Šta se jučer desilo sa Facebookom, Instagramom i WhatsAppom?

Aplikacije su u isto vrijeme prestale pružati informacije koje su potrebne za njihovo funkcioniranje

Aplikacije nisu radile skoro sedam sati. Ilustracija

H. J. I.

5.10.2021

U ponedjeljak nešto iza 17 sati, popularne društvene mreže Facebook, Instagram i WhatsApp su prestale raditi. 

U većem dijelu svijeta proradile su tek iza ponoći, a mnogi kažu da je ovo bio najgori ponedjeljak u karijeri Marka Zukerberga (Zuckerberg). Za samo nekoliko sati izgubio je skoro 7 milijardi američki dolara a uz to je narušen i ugled kompanije. 

U čemu je bio problem?

Ukratko, Facebookovi sistemi prestali su komunicirati sa širim internetom.

Kao da je "neko odjednom izvukao kablove iz svojih podatkovnih centara i isključio ih s interneta", objasnili su iz kompanije za web infrastrukturu Cloudflare.

Facebookovo objašnjenje bilo je samo malo više tehničko.

-Promjene konfiguracije na okosnicama usmjerivača koje koordiniraju mrežni promet između naših centara podataka uzrokovale probleme koji su prekinuli ovu komunikaciju. To je imalo kaskadni efekat, dovodeći naše usluge do zaustavljanja – izjavili su iz kompanije Facebook.


Objašnjenje cijele situacije

Internet se dijeli na stotine hiljada mreža. Velike kompanije poput Facebooka imaju svoje veće mreže - poznate kao autonomni sistemi.

Kada želite posjetiti Facebook (ili Instagram ili WhatsApp), vaše kompjuter se mora povezati s njihovom mrežom, koristeći Border Gateway Protocol (BGP) - neku vrstu poštanske usluge za internet.

Kako bi usmjerio ljude na web stranice koje žele posjetiti, BGP pregledava sve dostupne staze kojima bi podaci mogli putovati i odabire najbolju rutu.

Facebook je u ponedjeljak iznenada prestao pružati informacije koje su sistemu potrebne za funkcioniranje i to je značilo da nijedan kompjuter nema načina da se poveže sa Facebookom, Instagramom i WhatsAppom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.