PORUKA PREDSJEDNIKA

Erdoan: Turskoj ponestaje strpljenja zbog napada sa sjevera Sirije

Dotakao se i pitanja neregularnih migranata te kazao da je nemoguće da Turska sama preuzme ovaj teret

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

11.10.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u ponedjeljak da njegovoj zemlji ponestaje strpljenja nakon posljednjeg smrtonosnog napada na njene policijske snage na sjeveru Sirije i uznemiravanja na teritoriji Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari, Erdoan je kazao da je Turska odlučna u uklanjanju prijetnji koje dolaze iz sjeverne Sirije, bilo sama ili uz podršku aktivnih lokalnih snaga.

Nastaviti s napretkom

Dotakao se i pitanja neregularnih migranata te kazao da je nemoguće da Turska sama preuzme ovaj teret.

- Očekujemo veću odgovornost od država koje su ciljna destinacija migranata, posebno u Evropi - rekao je Erdoan.

Komentirajući unutrašnjopolitička pitanja, turski predsjednik je kazao i da je Turska preimenovala Ministarstvo okoliša i urbanizacije u Ministarstvo okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena.

- Očekujemo da svi akteri iz svih sfera života podrže historijski projekat "Zelenog razvoja" - dodao je.

Istakao je da će učiniti sve potrebne napore kako bi Turska i narednih godina nastavila s napretkom kao i protekle dvije decenije.

- Nastavit ćemo s razvojem naše zemlje na temeljima investicija, proizvodnje, izvoza i zapošljavanja - kazao je Erdoan.

Separatistička organizacija

Dva turska policajca specijalnih snaga poginula su, a dvojica su ranjena u zoni operacije "Štit Eufrata" na sjeveru Sirije kada je YPG, sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, projektilima izveo napad na vojno vozilo.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. 

Turske snage su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u protekle četiri godine izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.