ENRIKE MORA

Specijalni predstavnik Brisela danas u posjeti Teheranu

Navodi se da će posjeta More uslijediti nakon konsultacija dvije strane u vezi sa zajedničkim interesima, naročito odnosima Irana i EU, kao i pitanjima Afganistana i nuklearnog sporazuma

Enrike Mora. Agencije

N. Aj. / Srna

14.10.2021

Predstavnik EU zadužen za koordinaciju razgovora o oživljavanju Sporazuma o nuklearnom programu Irana Enrike Mora (Enrique Mora) posjetit će danas Teheran, saopćeno je iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova.

Navodi se da će posjeta More uslijediti nakon konsultacija dvije strane u vezi sa zajedničkim interesima, naročito odnosima Irana i EU, kao i pitanjima Afganistana i nuklearnog sporazuma.

Sporazum, kojim su 2015. godine ukinute sankcije Iranu i uvedena ograničenja za iranski nuklearni program, ugrožen je od 2018. godine, kada je tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp (Trumo) jednostrano istupio iz njegovih okvira i ponovo uveo sankcije Teheranu.

Mora će posjetiti Iran u vrijeme kada raste pritisak zemalja EU i SAD da se brzo nastave pregovori o povratku Vašingtona u Sporazum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je tokom posjete Izraelu u nedjelju, 10. oktobra, da je poruka Teheranu jednoglasna: da treba da se vrati za pregovarački sto.

Teheran zahtijeva evropske garancije da se neće ponoviti nešto kao što je Trampova odluka o jednostranom povlačenju SAD iz Sporazuma, podsjeća AFP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.