DIPLOMATIJA

Vašington planira virtuelni sastanak Bajdena i Si Đinpinga

Dnevni red bit će sačinjen tek nakon konsultacija sa saveznicima

Bajden i Đinping. Agencije

Fu. M.

22.10.2021

Zvaničnici Bijele kuće pripremaju virtuelni sastanak između američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i kineskog čelnika Si Đinpinga za koji se nadaju da će pokazati svijetu da Vašington može odgovorno upravljati odnosima sa suparničkim supersilama, sudeći po osobama bliskim toj temi.

Borbena diplomatska retorika između SAD i Kine od početka rada Bajdenove administracije razbjesnila je saveznike, dok američki zvaničnici vjeruju da je direktni angažman s Sijem, koji je konsolidirao vlast u Pekingu na način neviđen od vremena Mao Zedonga, najbolji put sprečavanja da odnosi dvije najveće ekonomije svijeta krenu u pravcu sukoba.

Uzimajući u obzir restrikcije protiv širenja Covida u Kini i Sijevu nevoljnost da putuje, dva izvora bliska toj temi saopćila su da Vašington želi video konferenciju između Bajdena i Sija u novembru, iako se o planovima još raspravlja.

Dnevni red bit će sačinjen tek nakon konsultacija sa saveznicima, kažu oni, uključujući i one na samitu G-20 naredne sedmice u Rimu i na klimatskoj konferenciji UN-a u Glazgovu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.