VIRTUELNI SAMIT

Bajden i Si Đinping sastaju se u ponedjeljak

Američki zvaničnici vjeruju da je direktan kontakt s Sijem najbolji način da se spriječi da veze između dvije najveće ekonomije svijeta srljaju u sukob

Bajden i Si održat će online sastanak. Agencije

Fu. M.

12.11.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) održat će online sastanak s kineskim kolegom Si Đinpingom u ponedjeljak navečer po američkom vremenu, saopćila je Bijela kuća u petak.

Odnosi između dvije političke i ekonomske sile pogoršali su se posljednjih nekoliko mjeseci, naročito nakon novih tenzija na relaciji Kina - Tajvan. Vašington je više puta u posljednje dvije godine signalizirao svoju podršku Tajvanu, a američki zvaničnici su naveli kako se Tajvan bori s vojnom agresijom Kine.

- Dvojica čelnika raspravljat će o odgovornom upravljanju takmičenjem između Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine, kao i načinima zajedničkog rada u poljima gdje su im interesi bliski - navodi u saopćenju glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, koristeći zvanični naziv Narodna Republika Kina.

Najobimniji razgovor

- Tokom razgovora predsjednik Bajden jasno će izložiti američke namjere i prioritete, i bit će otvoren i iskren u našim brigama prema Kini -navodi Psaki.

Vašington i Peking spore se oko niza pitanja od porijekla pandemije COVID-19 do kineskog širenja nuklearnog arsenala.

Američki zvaničnici vjeruju da je direktan kontakt s Sijem najbolji način da se spriječi da veze između dvije najveće ekonomije svijeta srljaju u sukob.

Peking također nastoji izbjeći konfrontaciju dok se Si suočava s ključnom godinom u kojoj će Peking biti domaćin Zimskih olimpijskih igara i u kojoj će se održati krucijalni Kongres Komunističke partije na kome bi on osigurao treći mandat bez presedana u kineskoj historiji.

Očekuje se da sastanak u ponedjeljak bude najobimniji razgovor na nivou čelnika između Kine i SAD u dosadašnjem mandatu Bajdenove administracije.

Konkretni rezultati

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je da će Biden iskoristiti sastanak kako bi jasno poručio da pozdravlja oštro nadmetanje s Kinom, ali da ne želi sukob, i umanjio je vjerovatnoću dugačke liste rezultata koja često bude povezana sa satancima visokih čelnika.

Tu nije riječ o traženju konkretnih rezultata ili poruka - izjavio je zvaničnik novinarima.

- Dok se natječemo s Kinom, predsjednik Biden očekuje od predsjednika Xija i Kine da igraju po pravilima igre - i on će na tome insistirati tokom kompletnog sastanka - kazao je zvaničnik.

Sastanak će uslijediti nakon što Bajden potpiše infrastrukturni sporazum vrijedan trilion dolara koji uživa podršku obje stranke na velikoj ceremoniji u ponedjeljak, i koji slavi unutrašnje planove obnove za koje njegova administracija vjeruje da će staviti Sjedinjene Američke Države u poziciju da se nadmeću s Kinom, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.