JAKE MJERE SIGURNOSTI

U Rimu počeo samit lidera zemalja G20

Planirano je da na samitu bude razgovarano o ekonomskom oporavku u vrijeme pandemije, procesu vakcinacije i zdravstvenih tema u vezi s pandemijom

U Rimu počeo samit lidera zemalja G20. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

30.10.2021

U Rimu, glavnom gradu Italije, počeo je samit lidera zemalja grupe G20, koja okuplja lidere 20 najvećih ekonomija svijeta i predstavnike nevladinih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvorenje samita organiziranog u Kongresnom centru "Nuvola" počelo je dočekom gostiju, koji je u svojstvu domaćina organizirao premijer Italije Mario Dragi (Draghi).

Dragi je svakog od gostiju, među kojima je i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), dočekao na ulazu u Kongresni centar.

Dragi i Erdoan. Anadolija

Italijanski premijer i gosti su napravili zajedničku fotografiju.


Lideri će se prvog dana samita okupiti na sesiji ”Globalna ekonomija i globalno zdravlje“.


Planirano je da na samitu bude razgovarano o ekonomskom oporavku u vrijeme pandemije, procesu vakcinacije i zdravstvenih tema u vezi s pandemijom. Zbog sastanka, u Rimu su poduzete jake mjere sigurnosti, a značajan dio naselja u kojem se održava samit zatvoren je za civilni saobraćaj. Za sigurnost na samitu brine se oko 5.300 pripadnika snaga sigurnosti.


S druge strane, grupa aktivista za zaštitu okoliša u jutarnjim satima održala je protest i blokirala saobraćaj. Pripadnici snaga sigurnosti su intervenirali i saobraćaj je ponovo uspostavljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.