UOČI SAMITA

G-20 traži vakcine za siromašne zemlje

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je da će rastući jaz između razvijenih i zemalja u razvoju biti “ključni strateški rizik za ostatak svijeta”

Poruke uoči samita G-20 u Rimu. Agencije

N. Aj. / Fena

29.10.2021

Zdravstveni i finansijski zvaničnici koji su se okupili uoči samita G-20 u Rimu upozorili su na dvosmjerni put u naporima oporavka od pandemije, s vakcinama protiv Covid-19 i jazom u ulaganjima koji usporava siromašne zemlje u oporavku od pandemije.

Kristalina Georgieva, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, izjavila je u petak da naporima za ubrzanje vakcinacije nedostaje 20 milijardi dolara kako bi se ostvario cilj od 40 posto vakcinisanih u svijetu do kraja godine i 70 posto do sredine naredne godine.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je da će rastući jaz između razvijenih i zemalja u razvoju biti “ključni strateški rizik za ostatak svijeta”.

Ministri su odlučili da stvore zajedničku radnu grupu G-20 kako bi osigurala napore u borbi protiv pandemije i spriječila bi buduće ukoliko bude dovoljno finansirana.

G-20 je podržao COVAX inicijativu, koja nije uspjela da ublaži teške nestašice vakcina u siromašnim zemljama.

Pregovarači na samitu usmjerili su se na napore jačanja lokalnih zdravstvenih resursa, lanaca snaabdijevanja vakcinama i proizvodnje vakcina u manje prosperitetnim zemljama, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.