RASPRAVA O BIH

Britanski parlament: Dodik ima podršku Rusije i Srbije, konflikt je moguć

Sada je vrijeme da djelujemo, ako budemo čekali, opet ćemo gledati smrt u našem dvorištu

Rasprava u Britanskom parlamentu o BiH. Screenshot

H. J. I.

9.11.2021

Donji dom Parlamenta Velike Britanije danas je organizovao raspravu o stanju u Bosni i Hercegovini, tokom koje su iznesene velike optužbe na račun rada Milorada Dodika, ali i Srbije i Rusije kao zemalja koje podržavaju Dodikove aktivnosti. 

Još su istakli da Velika Britanija daje punu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti BiH, te kako snažno podržava djelovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Prijetnje Milorada Dodika

Na pitanja zastupnika odgovarao je pomoćnik ministrice vanjskih poslova Džejms Kleverli (James Cleverly), koji je u više navrata istakao kako Britanija, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima djeluje na sprečavanju bilo kakvog konflikta u BiH. 

- Posljednja dešavanja su zabrinjavajuća za Veliku Britaniju. Milorad Dodik prijeti izvlačenjem RS-a iz institucija države i to je opasno i pokušaj da se skrene pažnja s korupcije i podizanja standarda života. 

Mogu vas uvjeriti da mi podržavamo teritorijalni integritet BiH. Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit posjetit će Veliku Britaniju u decembru gdje ćemo mu još jednom pružiti punu podršku za rad, ali i za korištenje bonskih ovlaštenja. Zajedno s međunarodnim partnerima suočit ćemo se s retorikom podjela i akcija od nekih političara u BiH uključujući i prijetnju da se uspostavi vojska RS-a i druge institucije. Velika Britanija je posvećena da pomogne narodu BiH i da uspostavimo državu s jakim institucijama -  poručio je Kleverli.


Podrška Srbije i Rusije

Nakon obraćanja Kleverlija, riječ je ponovno uzeo predstavnik Konzervativne partije te je rekao kako secesionisti u RS-u imaju podršku Srbije i Rusije.

- Kao što je Šmit rekao, BiH se suočava s velikom egzistencijalnom krizom i konflikt je moguć. Secesionisti imaju podršku Rusije što smo vidjeli na sjednici Vijeća sigurnosti, ali i Srbije. Ovo je opasna stvar za zemlju u kojoj se dogodilo etničko čišćenje i genocid tokom devedesetih godina. Moramo prepoznati zlo. Sada je vrijeme da djelujemo, a ne da čekamo. Ako budemo čekali, opet ćemo gledati smrt u našem dvorištu - rekao je Mangnal (Mangnall). 

Situacija u BiH je veoma ozbiljna

Predstavnik Laburističke partije Vejn Dejvid (Wayne David) također se osvrnuo na situaciju u BiH te je rekao kako niko ne želi vratiti državu u period kada su brojni građani gađani snajperskim mecima.

- Ova situacija u BiH veoma je ozbiljna. Bio sam dio delegacije u BiH u 2013. godine. Razgovarao sam s djevojkom koju je pogodio snajper u nogu i niko ne želi da se taj period iz prošlosti ponovno vrati.. Dejton je pod prijetnjom i država se nalazi pred novom podjelom. Potezi Dodika su ozbiljni, ne samo za BiH, već za zapadni Balkan - ističe Dejvid.

Genocid u Srebrenici

U toku rasprave je spomenut i genocid u Srebrenici. Zastupnica Margaret Ferier (Ferrier) je istakla kako čak i djeca u pojedinim dijelovima BiH, tačnije u RS-u u školama uče kako se genocid u Srebrenici nije dogodio.

- Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da genocid u Srebrenici bude zaboravljan. Bilo koje negiranje genocicda, kao i Holokausta koji se dogodio u Drugom svjetskom ratu, je neprihvatljivo - naglasio je Kleverli. 

Član Konzervativne partije Džejms Grej (James Gray) osvrnuo se na odluku prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka koji je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

- Zadnje mjesto gdje bi se genocid smio negirati jeste Republika Srpska. Trenutno se suočavamo s potencijalnim vraćanjem haosa u BiH što podržavaju Rusija i Srbija i moramo djelovati brzo kako bismo takve aktivnosti spriječili - istakao je Grej.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.