SVI ŽELE LJUBAV I DOM

Udala se Malala, dobitnica Nobelove nagrade za mir

Malala Yousafzai, aktivistica za pravo djevojčica na obrazovanje i dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je 2012. sa svojih 15 godina preživjela talibanski napad, udala se, objavila je na društvenima mrežama

Njen izabranik Asser Malik su se vjenčali u Birminghamu, prema islamskim običajima. BBC

E. Š. / BBC

10.11.2021

Malala Yousafzai, aktivistica za pravo djevojčica na obrazovanje i dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je 2012. sa svojih 15 godina preživjela talibanski napad, udala se, objavila je na društvenima mrežama.

Danas 24-godišnjakinja koja živi u Velikoj Britaniji, objavila je da su se ona i suprug Asser Malik, vjenčali u Birminghamu, prema islamskim običajima, i proslavili u domu s njihovim porodicama, piše BBC.

- Danas obilježavam dragocjen dan u svom životu. Asser i ja razmijenili smo zavjete i bit ćemo životni partneri, napisala je na Twitteru.


Danas obilježavam dragocjen dan u svom životu. Asser i ja razmijenili smo zavjete i bit ćemo životni partneri, napisala je na Twitteru. BBC

Yousafzai je postala najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za mir 2014., kada je imala 17 godina, zajedno s indijskim aktivistom za prava djece Kailashom Satyarthijem. Yousafzai je 2009. počela pisati blog za BBC o svojim iskustvima tokom sve većeg uticaja Talibana u regiji Swat Valley u Pakistanu. Pokušavajući je ušutkati, talibani su 2012. pucali u glavu tada 15-godišnjoj Yousafza ali preživjela je.

- Umjesto da me ušutkaju, pojačali su moj glas izvan Pakistana, napisala je u svojoj knjizi iz 2019.


Među brojnima koji su čestitali na vjenčanju Malali putem društvenih mreža su bili Greta Thunberg, urednik britanskog Voguea Edward Enninful i hiljade drugih. AGENCIJE

U svom govoru o primanju Nobelove nagrade 2014. rekla je: 

- Ova nagrada nije samo za mene. To je za onu zaboravljenu djecu koja žele obrazovanje. To je za onu uplašenu djecu koja žele mir. To je za onu bezglasnu djecu koja žele promjenu. Ovdje sam da se zauzmem za njihova prava, da podignem njihov glas.

Među brojnima koji su čestitali na vjenčanju Malali putem društvenih mreža su bili Greta Thunberg, urednik britanskog Voguea Edward Enninful i hiljade drugih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.