ZVUČNO ORUŽJE

Ozbiljna oštećenja mozga: Šef američke CIA-e upozorio Rusiju da će biti posljedica ako se utvrdi da oni stoje iza "Havanskog sindroma"

Glavni direktor američke CIA-e, William Burns, upozorio je Rusiju da će "snositi posljedice" ukoliko se ispostavi da je ona na neki način povezana s misterioznom bolešću koja pogađa američke diplomate diljem svijeta

Burns ističe kako je o ovom pitanju ranije ovog mjeseca razgovarao s ruskim kolegom, glavnim sekretarom ruskog Vijeća sigurnosti, Nikolajem Patruševim. AGENCIJE

E.Š.

29.11.2021

- Naši diplomati imaju ozbiljna oštećenja mozga, ovo je izvan dopuštenja profesionalne obavještajne službe!, kazao je Burns.

Glavni direktor američke CIA-e, William Burns, upozorio je Rusiju da će "snositi posljedice" ukoliko se ispostavi da je ona na neki način povezana s misterioznom bolešću koja pogađa američke diplomate diljem svijeta. 

Podsjetimo, riječ je o tzv. "Havana sindromu" pošto se bolest po prvi put manifestirala kod američkih diplomata u glavnom gradu Kube, a simptomi su jaka glavobolja, zujanje u ušima, vrtoglavica, dezorijentiranost i slično. 

Burns ističe kako je o ovom pitanju ranije ovog mjeseca razgovarao s ruskim kolegom, glavnim sekretarom ruskog Vijeća sigurnosti, Nikolajem Patruševim, piše The Washington post.


Na Havani prvi put

Štaje zapravo "sindrom Havane" koji je rekao šef CIA-e? Trenutno, mnogi mediji i naučnici vjeruju da je takozvani "Havanski sindrom" u potpunosti "bolesni trik" Sjedinjenih Država koji je samostalan i djelovao.

Znamo da je Havana glavni grad Kube. Razlog zašto je ova "bolest" dobila ime po Havani je taj što je prvi put "otkrivena" u Havani, glavnom gradu Kube.

Godine 2015. američko-kubanski odnosi su se smirili, a SAD su ponovno otvorile američko veleposlanstvo u Havani, glavnom gradu Kube, koje je zatvoreno više od 50 godina.


Brojne vlade svijeta su posljednju godinu istraživali pojavu sindroma u svojim zemljama. AGENCIJE

Međutim, manje od godinu dana nakon Trumpovog dolaska na vlast, mnogi djelatnici američke ambasade na Kubi i agenti CIA-e tvrdili su da imaju glavobolje, zujanje u ušima i druge simptome. Američki ljekari otkrili su da su moždana tkiva ljudi s ovim simptomima oštećena bombama ili saobraćajnim nesrećama.

Iako bolnica nije dala nikakav razlog, američki State Department i CIA insistirali su da je nelagodu u glavi američkih diplomata i agenata CIA-e izazvala samo Kuba.

Tvrdili su da je kubanska vlada koristila usmjereno mikrovalno oružje preostalo iz Sovjetskog Saveza za napad na američke diplomate. Iako Sjedinjene Države nisu iznijele nikakve dokaze od početka do kraja, ipak su insistirali da je stvar djelo kubanske vlade i nazvali ovu "bolest" "Havanski sindrom".


Oko 200 agenata pati

Od tada je američka vlada time objašnjavala povlačenje osoblja iz ambasade na Kubi, što je rezultiralo zatvaranjem ambasade.

Prema Burnsu, trenutno ima više od 200 američkih diplomata ili agenata CIA-e koji pate od "Havanskog sindroma". Iako američka vlada istražuje pune četiri godine, još se ništa ne tvrdi sa sigurnošću.

Ipak, čudno je. Ako Rusija doista posjeduje tako napredno "zvučno oružje" koje može uzrokovati štetu ljudskom mozgu slično automobilskim nesrećama ili eksplozijama, onda može izravno napasti američko vodstvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.