AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI

The Washington Post: Rusija priprema ogromnu ofanzivu na Ukrajinu koja uključuje oko 175.000 vojnika

Pentagon je odbio da "France-Pressu" komentariše tu informaciju, ali je izrazio veliku zabrinutost zbog “planova agresije Rusije protiv Ukrajine”

Američki zvaničnik: Moskva se sprema da pokrene ofanzivu sa “100 bataljona sačinjenih od taktičkih grupa sa procijenjenom snagom od 175.000 ljudi”. Agencije

N. Aj.

4.12.2021

Rusija priprema ofanzivu na Ukrajinu koja bi uključila do 175.000 vojnika i to već sljedeće godine, piše "The Washington Post".

Moskva se sprema da pokrene ofanzivu sa “100 bataljona sačinjenih od taktičkih grupa sa procijenjenom snagom od 175.000 ljudi”, a u ofanzivi bi bili uključeni i tenkovi, artiljerija i druga oprema, izjavio je za list neimenovani visoki američki zvaničnik.

Pentagon je odbio da "France-Pressu" komentariše tu informaciju, ali je izrazio veliku zabrinutost zbog “planova agresije Rusije protiv Ukrajine”.

- I dalje podržavamo ublažavanje napetosti u tom regionu i diplomatsko rješenje sukoba u istočnoj Ukrajini - izjavio je portparol Pentagona Toni Samerot (Tony Semelroth).

Ruske snage se sada koncentrišu na četiri različite lokacije s 50 borbenih taktičkih grupa, tvrdi "The Washington Post", pozivajući se na jedan američki vojni dokument.

Predsjednici SAD i Rusije, Džo Bajden (Joe Biden) i Vladimir Putin, uskoro bi trebalo na video sastanku da razgovaraju o tenzijama oko Ukrajine, sedam godina poslije ruskog pripajanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim i pobune proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.